понеделник, 5 февруари 2024 г.

Разследване на The Insider: Убийци от руското разузнаване проникват като правозащитници, журналисти и режисьори...

Разследване на The Insider показва как руските шпиони-диверсанти от военно поделение 29155 на ГРУ обикалят света под фалшиви имена, организирайки убийства, експлозии и отравяния с химически оръжия, но преди да заминат в чужбина, те трябва да създадат надеждна легенда. Понякога за тази цел те прекарват години, прониквайки в средите на правозащитници, журналисти или режисьори. След като спечелиха доверие в тези кръгове, убийците от ГРУ успяха да проникнат във форума на Каспаров, да се присъединят към Лигата за документални филми и да си намерят работа във вестника.

Разследване на: Майкъл Вайс, Роман Доброхотов, Христо Грозев The Insider.

Правозащитник. Как ГРУ проникна във форума на Каспаров
Иван Жихарев е професионален геолог, специализиран в сондиране на кладенци за вода, както и активист, който посвещава цялото си свободно време на правозащитна работа. В Московското отворено училище за права на човека той се помни като един от най-активните доброволци; той се опита да не пропусне нито един форум за свободна Русия, където участва в работната група по санкциите, популяризира инициативи за опазване на околната среда и кръводаряване.


Не бива да се бърка с Иван Жигарев - човек с една и съща рождена дата, идентичен външен вид и само една различна буква във фамилията. Жигарев е член на строго секретна група наемни убийци и диверсанти, преминали дългогодишно обучение в Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.


Иван Жигарев е роден в Магдебург, Германия, в семейството на руския военен Иван Жигарев-старши, разположен в Източна Германия през 80-те години. Жигарев следва стъпките на баща си, служи в армейските специални части и постъпва във Военната академия на ГРУ, както свидетелства историята на адресната му регистрация. Не по-късно от 2009 г. е привлечен да служи в елитната оперативна група на ГРУ, част 29155.


Приблизително по същото време се ражда неговият „добър“ двойник Иван Жихарев. ГРУ го назначава на работа в държавната компания за проучване и сондиране НПО Геоспецстрой. Защо сондаж? Може би в творческо търсене ГРУ просто е въвело това име в търсачката и е намерило само един човек в Уикипедия с това име - известен съветски сондьор (той обаче е сондирал за нефт, а новият Жихарев - за вода).

В продължение на няколко години, до 2017 г., „Жихарев“ следва работния маршрут на останалите членове на поделение 29155: пътувания зад граница под фалшиви легитимации на малки групи от трима до петима души по задачи, чиито цели все още не са известни. Например „Жихарев“ посетил Холандия в началото на март 2015 г., където останал десет дни; в същото време трима други членове на екипа (включително известния фен на катедралата в Солберци Александър "Петров"-Мишкин) заминават за страните от Бенелюкс. На следващата година той повторя пътуването си до Амстердам два пъти, отново на ротационен принцип с други колеги от поделение 29155. Този път те включваха друг заподозрян за отравянето на Скрипал, „Руслан Боширов“ (Анатолий Чепига), и друг офицер от ГРУ, свързан с отравянето на българския оръжеен производител Емелян Гебрев.
Жихарев също пътува до Мюнхен и Берлин през 2016 г., Тбилиси през 2017 г. и пътува до Франция през януари 2018 г., където се присъединява към други членове на звено 29155 в тяхната секретна база близо до границата с Швейцария. Случайно или не, „Жихарев“ също беше в Европа по време на подготовката за отравянето на Скрипал, летейки за Москва от Виена на 3 март 2018 г. - първият от дните, в които Мишкин и Чепига посетиха Солсбъри.

През 2017 г. „Жихарев“ започва нова мисия: той се въвежда в Московското отворено училище за права на човека (МОШПЧ) към Центъра „Сахаров“. Служители на MSHR, разговарящи с The Insider, дълго време не можеха да повярват, че Жихарев изобщо не е Жихарев, а член на група убийци от ГРУ. Те казаха, че той е „най-активният доброволец“, има достъп до регистрационните данни на участниците в училището и участва в много срещи на ръководството, където се обсъждат и проблеми с финансирането.


Освен всичко друго, той участва в кампании за подкрепа на лишени от свобода защитници на правата на човека, координира работата срещу Азимжан Аскаров от Киргизстан и се занимава с трансфера на пари, които се събират за него. „Като го помолиш да направи нещо, той никога не е отказвал наистина, участва във всички срещи“, спомнят си колегите му с умиление.


Според тях той казал на всички, че професията му е „пробиване на кладенци“, без да говори особено за работата си. Колегите му не си спомнят много за пътуванията му в чужбина; от "МОШПЧ" той пътува само до Кишинев на гражданския форум CampCamp , където се събират повече от 200 правозащитници и журналисти от петнадесет страни от Източна Европа и Централна Азия.


От "МОШПЧ" дори не си спомнят, че са му дали препоръка за участие във форума Свободна Русия, организиран от Гари Каспаров. От 2017 г. "Жихарев" ще започне редовно да посещава тези форуми. Организаторите припомнят, че за първи път той се регистрира за четвъртия форум (3-4 декември 2017 г. във Вилнюс), а след това присъства на всички следващи форуми до осмия (деветият, поради пандемията, се проведе онлайн, а Жихарев не се появява за следващите). В същото време Жихарев винаги искал да компенсира пътуването и да се настани в хотел. Тези искания му били отказани, но, подчертават организаторите, дори и да се беше настанил в един хотел с участниците, главният организатор Гари Каспаров щеше да остане недостъпен за него, тъй като той винаги беше настанен отделно.

Жихарев се регистрирал в три работни групи: „Списъкът на Путин“, „Права на човека“ и „Кадрови резерв“ и беше в чата на работната група по санкциите. Той обаче не показа особена активност там, той натисна проблемите на околната среда.

Любопитно е, че Жихарев пристигнал на първото си събитие във Вилнюс с кола заедно с още двама участници и се върнал с тях. Това са Руслан Камбиев и Расул Катаганов, правозащитници от Северен Кавказ. The Insider се обърна към Руслан Камбиев, за да попита за обстоятелствата около съвместното им пътуване. Камбиев първо каза, че изобщо не помни човек на име Иван Жихарев, а когато му беше представена снимка на тримата в публикация в Instagram, той отговори, че го е срещнал на форума във Вилнюс, където самият той е летял със самолет . Когато The Insider му обърна внимание, че граничните протоколи показват, че той е пристигнал на форума с кола и „Жихарев“ е бил в същата кола, Камбиев си спомни, че всъщност са пристигнали с кола, но са се срещнали на предишния форум. Когато The Insider припомни, че този форум е първият, в който са участвали, Камбиев отговори, че тогава най-вероятно са се срещнали на церемонията по награждаването на „Герой на Кавказ“ в центъра „Сахаров“. The Insider обърна внимание на Камбиев, че награждаването е с няколко месеца по-късно от форума. След това Камбиев си даде почивка и на следващия ден си спомни: те се срещнаха на събитие на МОШПЧ на 14 октомври 2017 г. в центъра „Сахаров“.


Активисти на МОШПЧ казаха на The Insider, че последният път, когато той е общувал с тях и е бил доброволец на събития, е бил през 2021 г. Вероятно "Жихарев" е бил свален от въоръжение, след като прикритието му е било разкрито от френските власти през 2022 г. като едно от няколко имена на офицери от ГРУ, посетили секретна база на ГРУ в тази страна (въпреки че френските власти неправилно предположиха, че Иван Жихарев е истинска личност, а не измислена).

Режисьор на документален филм. Как ГРУ направи видео за себе си.
Друг член на групата килъри от в/п 29155, който е правил паралелна кариера на прикритие, е подполковник Максим Родионов. Родионов е роден в казахстанския град Атбасар през 1983 г., служил е в Новокузнецк и Самара, след което е приет в 3-та гвардейска бригада специални части на ГРУ в Толиати. През 2014 г. му е издаден паспорт от същата поредица на ГРУ, с която станаха известни отровителите Скрипал. Под новия псевдоним "Смирнов" той посети Барселона (март 2014 и юли 2016), Италия (октомври 2016), Киргизстан (май 2016), Чехия (юли 2016), Казахстан (април 2017) и Франция (ноември 2017). След като The Insider и Bellingcat разкриха тази серия от паспорти през 2018 г., той получи нов биометричен паспорт през 2019 г. Но беше твърде късно: във Франция бяха прочетени публикациите на The Insider и Bellingcat и поради факта, че Родионов-Смирнов преди това е използвал паспорт от тази серия, новата му френска виза беше анулирана.


По това време Максим „Смирнов“ вече беше „режисьор на документални филми“ и член на Гилдията за нехудожествени филми от няколко години. Ръководството на гилдията беше доста изненадано, че сред членовете й е такъв виден член и се затрудни да обясни какво точно прави той в гилдията.


От трудовата книжка на Смирнов, която The Insider прегледа, следва, че през 2015–2016 г. той е работил в компанията Prosto Media, но организацията обясни, че този запис е очевидно фалшив, тъй като компанията е регистрирана едва през септември 2016 г. и е започнала да функция през 2018 г. (в същото време Смирнов не беше известен в организацията).

По-късно той е съосновател на студиото за видео продукция Tomiris, което заснема, наред с други неща, страховити интервюта за опасностите от „хомосексуализма, демонизма, садизма и педофилията“. Главният герой на това интервю за това как правилно да поддържаме морала в обществото беше руският неонацист Николай Зайцев-Бирдюкин.


Студиото на ГРУ засне и рекламно видео , посветено на мото ралито от Русия до Монголия. Както The Insider писа по-рано, ГРУ са пряко свързани с тези митинги и ги използват, за да развият своята логистика в региона.

Въпреки това не изглежда, че Томирис действително е участвал в истинска видео продукция. По-скоро това беше удобно прикритие за организиране на всякакви събития с участието на международни делегации - като кръгла маса с представители на КНДР, конференция за неразпространение на ядрени оръжия в Казахстан или конференция за Русия китайско сътрудничество.

Журналист. Милионер

Константин Медведев е уникален случай в историята на секретните операции на в/ч 29155 на ГРУ: за разлика от останалите той няма псевдоним. Той е живял живота на таен член на звено 21955 под истинското си име.

Медведев, подобно на Жигарев, е роден в Магдебург (ГДР) през 1976 г. - баща му също е бил военен, дислоциран в този град. Медведев-старши дълго време заема длъжността началник на отдела по персонала в един от отделите на Министерството на отбраната и неуспешно се кандидатира за Московската градска дума като кандидат от Комунистическата партия на Руската федерация. Синът му Константин Медведев също избира военна кариера и завършва Новосибирския военен команден институт, а след това и Военната академия на ГРУ в Москва.


След като завършва Академията, Медведев придобива алтер его: той става „чуждестранен кореспондент“ на списание „Морска застраховка“. Както The Insider вече писа , това списание е прикритие на ГРУ - там например е бил назначен Владимир Моисеев ("Попов"), един от организаторите на неуспешния преврат в Черна гора. Въпреки че няма публични данни за това, че Медведев някога е публикувал материал в тази публикация, статия от 2008 г. в списание, свързано с руското Министерство на отбраната, описва морски застрахователен агент на име Константин Медведев, който транспортира няколко буркана с проби от петрол до Япония на борда на руски петрол танкер (защо застрахователен агент би носил проби от масло не е обяснено в статията).

След това Медведев е посочен в затворения вече вестник "Трибуна", където дори публикува материали. „Бадминтонът е спорт на дипломацията” е една от статиите му, от която става ясно, че индонезийският посланик е посетил редакцията на Tribune. От текста следва, че журналистите са обсъждали с посланика основно бадминтон (статията е публикувана буквално месец след мистериозното видео, в което Дмитрий Медведев и Владимир Путин по някаква причина рекламират бадминтон), но въз основа на истинската професия на автора от материала, може да се предположи, че това не е била единствената тема на разговор. От друга публикация, приблизително също толкова наситена с дълбочина и смисъл, следва, че Медведев е публикувал репортажи от чужбина, включително от Словения. Последният главен редактор на Tribuna Николай Василиев каза пред The ​​Insider, че не помни такъв служител.
Трудно е да се каже какво точно е правил Медведев, но номерът му е в обажданията на началника на военна част 29155 Андрей Аверянов и важен член на групата, работил под прикритието на дипломата Егор Гордиенко , и много други. Също така не е ясно защо Аверянов реши да не предостави на Медведев име за прикритие. Възможно е Медведев вече да е пътувал до Европа, преди да се присъедини към Група 29155, което означава, че биометричните му данни биха могли да компрометират самоличността на корицата. В същото време Медведев пътуваше често: вече като член на 29155 той посети Хелзинки през май 2016 г., Бишкек през май и август 2016 г., Париж през юни 2016 г., Виена през май 2017 г. и Прага през август 2016 г., март 2017 г. и февруари 2018 г. .


Каквито и да бяха работните задачи на Медведев, те бяха добре платени. Съдейки по извлечение от данъчната служба, само през 2021 г. той е получил дивиденти от Сбербанк и ВТБ не по-малко от 45 милиона рубли (при този процент - повече от половин милион евро) и това въпреки факта, че средната заплата на офицер в Русия е около 50 хиляди рубли.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912