вторник, 6 февруари 2024 г.

Във Варшава показаха трейлър на биографичния филм "Путин", където руският диктатор е показан като болен и слаб човек. Видео

Във Варшава беше показан трейлър на биографичния филм "Путин", съобщава "Радио Свобода". "Погледнах в бъдещето и показах смъртта на Путин. Това иска да види целият свободен свят", казва авторът на филма Патрик Вега.  Биографичен филм, който показва руския президент от 10-годишна възраст, когато е малтретиран от втория си баща в Грузия, до пълномащабната война, която той започна срещу Украйна.


В епизода от филма, който беше включен в представянето Путин е показан в болница, по "пелени" и в собствените си екскременти. Според режисьора целта на филма е да покаже руския президент като болен и слаб, човек, който може да бъде преодолян. Според Патрик Вега това трябва да даде на украинците надежда и вяра в победата в навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване.


"Направихме много работа с документи, консултирахме се с различни експерти, по-специално бях консултиран от бившия ръководител на разузнаването на НАТО, генерал, който командваше войските в Афганистан и Ирак. Най-ценният, уникален източник на информация беше роднина на психиатър, който беше в една барокамера с Путин през 70-те години", казва Патрик Вега.

 

На въпрос дали режисьорът не се страхува за безопасността си, Вега отговаря: „Ако ни е страх, Путин скоро ще е в Европа. Смятам, че той трябва да се страхува от нас, а не ние от него. Този филм трябва да обясни на света така наречената "руска душа" и защо руснаците са толкова неадекватни. Това е своеобразен "сервизен наръчник" за Путин, обяснение на правилата на играта му, на абсурда на руската пропаганда. Лентата трябва да преведе културата на Изтока на езика на Запада. Мога да правя това, защото съм израснал като дете в социализма, а сега работя в аудиовизуалната култура в чужбина. Това е моят удар по Путин в артистично измерение, защото моето оръжие е камерата“, каза Патрик Вега.

Според режисьора Русия много се страхува от излизането на филма. Доказателство за това са опитите на руснаците да купят сценария или фрагменти от лентата.

"За последните два месеца имаме километрична кореспонденция, в която руснаците се опитват да преговарят с много хора, с които някога съм работил. Предлагат им се да продадат материалите от филма. Купувачите се представят за конгресмени от Дакота, като казват, че искат да видят филма преди премиерата. Представиха се и депутати от Върховната Рада на Украйна. Самият аз проведох кореспондентски преговори с един от купувачите. Преговаряхме за 150 хиляди долара и аз го помолих да даде депозит. Когато купувачът се съгласи, му дадох фактура от родно разузнаване, с надпис „опит за подкуп от руското разузнаване", споделя Патрик Вега.

По филма работи международна група от актьори. В продължение на две години снимките се провеждат в Украйна, Русия, Сирия, Израел и Йордания. „Ние бяхме първият снимачен екип в света, който получи разрешение да снима в Божи гроб в Йерусалим и на площада, където навремето беше кръстен Путин. Това беше трудно постижимо, тъй като изискваше разрешение от седем конкуриращи се религиозни деноминации. Някои бяха убедени с думи, други с пари“, каза режисьорът на филма.

За да бъде главният актьор възможно най-сходен с Путин, създателите на филма са използвали дълбока фалшива технология, която позволява наслагването на образа на руския президент върху лицето на актьора. Не беше лесно, защото трябваше да се направи в кинематографична резолюция.

Патрик Вега планираше да покаже фрагмент от филма на голям екран в Украйна, за да види реакцията на украинците, но заради честите обстрели военните не му позволиха да го направи. Затова режисьорът организира представление - поставя екран, излъчва филма, но вместо публиката има осакатени манекени, които символизират жертвите на войната. Екипът показа заснемането на това представление, заедно с фрагменти от лентата, на цивилни и военни в Украйна. Според режисьора реакциите им са просълзили всички членове на екипа.

"Ако смятате, че Путин воюва с Украйна, тогава това убеждение е погрешно. От моя опит като човек, преживял комунизма, изглежда, че Украйна не е обект на този конфликт, за Путин Украйна е бойно поле със Запада. Затова не бива да си правим илюзии, че той ще спре в Украйна, така че не трябва да забравяме за тази война и свободният, демократичен свят трябва да се обедини срещу Русия", подчерта полският режисьор.

Световната премиера на филма "Путин" ще се състои през първата половина на 2024 г., а в момента се водят преговори с американски разпространители. Повече от 11 азиатски страни са проявили голям интерес към филма и, според режисьора, има предварителна договорка за превод на филма на украински.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912