вторник, 27 февруари 2024 г.

Макрон обяви коалиция от далекобойни оръжия за Украйна и не изключи възможността НАТО да изпрати войски в Украйна, но за момента няма консенсус.

"Днес няма консенсус относно изпращането на сухопътни войски, но нищо не може да се изключи. Ще направим всичко възможно Русия да не спечели тази война", каза френският президент Еманюел Макрон след конференция на европейските лидери в Париж, посветена на помощта за Украйна. В нея участваха около двадесет държавни и правителствени ръководители на Европа, САЩ и Канада. Те пристигнаха в Париж по инициатива на президента на Франция за "мобилизиране и проучване на всички средства за ефективна подкрепа на Украйна".

Макрон обяви също така създаването на нова коалиция, посветена на доставката на ракети със среден и далечен обсег на действие, на фона на украинските опасения относно обема и графика на доставка на вече планираните боеприпаси. 


"Доставката на боеприпаси за Украйна е приоритет. „Възнамеряваме да използваме напълно нашите запаси и да изготвим списък на трети страни, които биха могли да участват в доставката на боеприпаси", каза Макрон.

В същото време Нидерландия обяви отпускането на повече от 100 милиона евро за чешката инициатива за бързо доставяне на стотици хиляди артилерийски снаряди в Украйна. "Знаем, че Путин се готви за дълга война. Трябва да продължим да показваме, че сме непоколебими и че времето не е на негова страна. Затова Нидерландия сключва споразумение за сигурност с Украйна, за да продължи да подкрепя страната поне през следващите 10 години. Ние ще гарантираме бъдещата сигурност на Украйна и Нидерландия“, каза министър-председателят на Марк Рюте.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912