вторник, 6 февруари 2024 г.

Службата за сигурност на Украйна разби агентурна мрежа на руската ФСБ в украинските структури за сигурност

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е неутрализирала агентурната мрежа на военното контраразузнаване на руската ФСБ, която е била контролирана от Крим.

Сред задържаните са бивши служители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и Службата за външно разузнаване на Украйна, както и служител на регионалното управление на СБУ.


"Заподозрените са били в контакт с един и същи ръководител - служител на ФСБ, който в момента се намира във временно окупирания Крим", съобщава агенцията.

Според изявлението на СБУ, задачата на тази агентурна мрежа е била да предава на руснаците разузнавателна информация за Силите за отбрана на Украйна и стратегически важни енергийни съоръжения на страната.


Единият от задържаните, бивш служител на външното разузнаване на Украйна, е събирал информация за местонахождението на украински военни бази, а след 24 февруари 2022 г. и за каналите за доставка на чуждестранно оръжие в Украйна. Освен това агентът е предал на ФСБ секретна информация за особеностите на работата и системата за сигурност на АЕЦ "Ровне" и "Хмелницки".

„За максимална конспирация заподозреният не е изпращал информация по телефона. Той е предавал разузнавателни данни на ФСБ чрез съучастник, който е заминал в чужбина като доброволец и е докладвал лично на резидент на вражеските специални служби“, отбелязват от СБУ.


Други агенти са дали на ФСБ лични данни на украинските военни и данни за отбранителни съоръжения в Одеска област.

Според украинското разследване ФСБ е вербувала членове на групата, използвайки сред тях заплахи за убийство на семействата им. Въпреки това, според СБУ, задържаните са получавали средства от Русия за всяка изпълнена задача.

Задържаните са в ареста.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912