вторник, 6 февруари 2024 г.

Bloomberg: Нефтопреработката в Русия падна до най-ниските нива за 2 месеца след украинските удари по руските рафинерии.

Bloomberg потвърждава, че нефтопреработката в Русия е паднала до най-ниското ниво от почти два месеца. Причината е спирането на две големи петролни рафинерии след удари на украински дронове.


През седемте дни, приключващи на 31 януари, Руската федерация е преработила 5,41 милиона барела на ден, което е със 135 000 барела на ден под средното за по-голямата част от декември, според изчисления на Bloomberg. Ударите по съоръженията за рафиниране и износ на петрол станаха все по-разрушителни през последните седмици, застрашавайки способността на Русия да доставя гориво на външните и вътрешните пазари“, се казва в материала.

Отбелязва се, че две големи експортно ориентирани рафинерии - заводът за преработка "Новатек" на брега на Балтийско море и рафинерията на "Роснефт" в Туапсе  напълно спряха първичната преработка на нефт през последната седмица на януари след атаки с дронове съответно на 21 и 25 януари. 

"Значителна част от капацитета за рафиниране на петрол в завода във Волгоград вероятно ще бъде спрян след пожар, причинен от дрон на 3 февруари. Това е една от най-големите петролни рафинерии в страната, доставяйки гориво както на вътрешния, така и на външния пазар. Атаката е била насочена към намаляване на производствения капацитет, казва служител, запознат със ситуацията", се казва още в публикацията.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912