четвъртък, 22 февруари 2024 г.

CBC News: Канада е готова да помогне с финансирането на 800 000 -те хиляди снаряда, които Чехия намери за Украйна.

Канада е готова да подкрепи инициативата на Чешката република за спешна доставка на десетки хиляди артилерийски снаряди в Украйна.


Това съобщава CBC News като се позовава на източници в Министерството на отбраната на Канада. Докато подробностите все още се уточняват, източници казват, че канадското правителство може да предостави до 30 милиона долара (22 милиона щатски долара) за изпълнение на плана, предложен при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността от чешкия президент Петр Павел.

Павел заяви, че Чешката република е открила до 800 000 снаряда от стандартен калибър на НАТО, които може да изпрати в Украйна след няколко седмици, ако получи финансиране за доставка. Канадският министър на отбраната Бил Блеър заяви, че Отава води преговори с чехите.

"Подписах меморандум за разбирателство с един от нашите европейски съюзници, Чешката република, относно възможното придобиване на боеприпаси, с които те разполагат в момента, което ще ни позволи... да ги предоставим на Украйна по-бързо, докато увеличаваме нашите собствени производство", каза Блеър.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912