сряда, 28 февруари 2024 г.

Forbes с анализ на свалените 10 руски самолета за 10 дни.

Украинските военни свалиха 10 вражески самолета за 10 дни: девет от най-добрите изтребители-бомбардировачи Су-34, също Су-35, както и рядък радиолокационен самолет А-50. Това са много, много повече бойни самолети , отколкото руснаците могат да си позволят да загубят за малко повече от седмица. Притисната от чуждестранни санкции, руската аерокосмическа индустрия се бори да произвежда повече от няколко дузини нови бойни самолети годишно. Това означава, че руснаците губят самолети 20 пъти по-бързо, отколкото могат да ги заменят, пише Forbes.


Как украинците свалят толкова много самолети не е ясно. Възможно е украинските военновъздушни сили да са преустроили някои от своите американски ракетни установки Patriot към мобилни групи за противовъздушна отбрана, които се придвижват бързо в непосредствена близост до фронтовата линия, устройвайки засада на руски самолети с Ракетите PAC-2 с обхват от 140 км. след това бързо се преместват, за да избегнат контраатака.

Също така е очевидно, че украинците са преместили някои от своите две дузини или повече батерии за ракети земя-въздух NASAMS с обхват от 40 км. по-близо до фронтовата линия.

Този действителен отговор на горещата ивица на въздушната отбрана на Украйна може да бъде, че тя разполага всички горепосочени системи, плюс други, по по-агресивни начини. 

Ако има риск в този подход, той е, че батериите Patriot и NASAMS изстрелват ракети, произведени в САЩ, а Съединените щати не са предоставили никакви боеприпаси на Украйна от края на декември, малко след като подкрепящите Русия републиканци в Камарата на представителите на САЩ блокираха гласуване за допълнителна помощ.

С други думи, Украйна в крайна сметка - вероятно скоро - ще изчерпи най-добрите си ракети за противовъздушна отбрана.

Усещайки възможност, руските военновъздушни сили извършват повече полети, по-близо до фронтовата линия, хвърляйки планиращи бомби, за да потиснат украинските войски, така че руските войски да могат да се придвижат напред. „Врагът е преодолял страха от използването на авиация директно над бойното поле“, обясни Украинският център за отбранителни стратегии , „и въпреки че това води до загуба на самолети, техните сухопътни сили получават значително предимство в огневата мощ.“

Това нарастване на руските атакуващи полети предоставя на украинската въздушна отбрана повече цели. Така че, разбира се, те свалят повече руски самолети.

Тъй като и двете страни изразходват ресурси, които не могат да подновят – украинците техните американски ракети; руснаците техните Су-34, Су-35 и А-50 – и двете страни във войната водят краткосрочни кампании, които се надяват да им осигурят дългосрочно предимство.

Украинските военновъздушни сили очевидно имат за цел да използват последните си ракети Patriot и NASAMS, за да изтощят руските военновъздушни сили и да предотвратят бъдещи офанзиви в бомбардировките.

Междувременно руските военновъздушни сили имат за цел да бомбардират повече украински позиции, за да ги подчинят, и да помогнат на руските сухопътни войски да ги завладеят, преди ескадрилите на Сухой да бъдат изтощени поради липса на самолети и опитни екипажи.

Един човек притежава силата да разстрои тази надвиснала въздушна безизходица: републиканският представител Майк Джонсън, говорителят на Камарата на представителите на САЩ, който единствен внася законопроекти за гласуване.

Сенатът на САЩ вече одобри 60 милиарда долара нова помощ за Украйна, помощ, която със сигурност ще включва огромни партиди ракети за противовъздушна отбрана. Джонсън може да подложи тази помощ на гласуване днес. Всички са съгласни, че ще мине с двупартийно мнозинство, заключва анализът на Forbes.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912