понеделник, 12 февруари 2024 г.

Forbes: Украйна прехвърли една от най-добрите си бригади в Авдиевка - 3-та десантно-щурмова бригада

Украйна прехвърли една от най-добрите си бригади в Авдиевка, съобщава Forbes.

Новите сили ще се опитат да изтласкат руската армия от главния асфалтов път, който води към центъра на Авдиевка.


Командирът на Оперативно-стратегическа групировка на войските "Таврия"  Александър Тарнавски съобщи по-рано, че в града са пристигнали нови сили.

Във всеки случай изглежда, че свежи украински сили са пристигнали във вече безжизнените руини на някогашния процъфтяващ индустриален град с население от 30 000 души преди войната. Тяхната първа и най-очевидна задача е да облекчат натиска върху главния път изток-запад към центъра на Авдиевка, улица Хрушевски, пишат от медията.

"Намерението на руските агресори е ясно: те искат преди всичко да установят контрол върху логистичните средства за осигуряване на нашите части на северния фланг. Ние обаче даваме адекватен отговор на действията на противника",  пише Тарнавски.

Този "адекватен отговор" може да включва разполагането на елементи от 3-та щурмова бригада. От декември единицата е в резерв в Крематорск, на 80 км. северно от Авдиевка.

Когато 40 000 руски войници атакуваха в началото на октомври, Таврийската група от сили направи всичко правилно . Те се окопаха във вътрешността на Авдиевка, докато укрепваше северния и южния фланг на града, съответно с елементи на 47-ма и 53-та бригада. Тя имаше за цел да превърне низините около града в стрелбище.

Провалящата се отбрана в Авдиевка обаче беше избор - на републиканците в Конгреса на САЩ, привърженици на Русия, пишат от Forbes. Когато тези законодатели отказаха да одобрят по-нататъшна помощ за Украйна, започвайки през октомври - по съвпадение, горе-долу по същото време, когато руснаците атакуваха Авдиевка - гаубиците, на които 110-та бригада на ВСУ разчиташе да превърнат фланговете на Авдиевка в артилерийска зона за ликвидация, започнаха да замлъкват.

В крайна сметка Америка беше основният доставчик на боеприпаси за военните усилия на Украйна. Украинската артилерия бързо премина от огневата мощ на руската артилерия до изстрелването на само една пета от снарядите, в сравнение с руснаците. В същото време украинската противовъздушна отбрана също започна да се изчерпва.

Руснаците усетиха възможност. "Вражеската авиация е увеличила броя на налетите на ден за подкрепа на настъпателните действия в източната част на Украйна, особено близо до Авдиевка", съобщи Украинският център за отбранителни стратегии . "Тази ситуация е следствие от недостига на зенитни управляеми ракети в украинските сили за отбрана."

Какво ще се случи след това в Авдиевка, може да се гадае. Ако наистина 3-та щурмова бригада се е разположила в града, очаквайте контраатаки срещу руските позиции близо до улица „Хрушевски“.

Но не очаквайте украинците внезапно да намерят много резервни боеприпаси, разхвърляни наоколо. Очаквайки дълъг период на задълбочаване на американския изолационизъм и авторитаризъм, европейските страни инвестират повече в собствените си въоръжени сили – а това означава да харчат повече за производството на артилерийски снаряди и ракети, казват от Forbes.

Въпреки това може да отнеме много месеци, докато някой от тези боеприпаси стигне до Украйна. Така че, освен ако републиканците в Съединените щати не отстъпят и САЩ по някакъв начин успеят да ускорят новата помощ за Авдиевка, 110-та бригада и всички части, които я подсилват, ще продължат да намаляват своите бързо изпразващи се арсенали.

Когато свършат амунициите, няма значение дали в Авдиевка има една украинска бригада или две. А решението на украинските командири да подсилят града в най-добрия случай ще бъде спорно, завършват от Forbes.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912