понеделник, 26 февруари 2024 г.

⚡В шведския парламент искат незабавно решение за доставка на самолети Gripen за Украйна.

Лидерът на шведската партия "Център" Мухарем Демирок иска незабавно решение относно доставката на изтребители Gripen за Украйна. Към тези искания частично се присъединиха и представители на "Социалдемократическата работническа партия", пише местната преса.


Всички опозиционни партии заеха положителна позиция, с изключение на социалдемократите с уговорката, че Швеция първо трябва да се присъедини към НАТО. Това заяви партийният лидер Магдалена Андершон в речта си на площад Сергел в Стокхолм този уикенд на демонстрация в подкрепа на Украйна.

Посланието на правителството и на премиера Улф Кристерсон беше, че ще заемат такава позиция по въпроса за доставките на самолети едва след влизането в НАТО.

„Ако знаем нещо за Украйна, то е, че господството във въздуха ще означава всичко за напредването на фронта“, каза Мухарем Демирок.

Шведските военновъздушни сили проведоха проучване дали страната може да изпрати самолети в Украйна, но констатациите бяха класифицирани.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912