понеделник, 5 февруари 2024 г.

Зеленски пред Rai1: Русия не иска мир. Путин иска да лиши украинците от тяхната независимост.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели мислите си за войната с Русия, в интервю за Rai1.


"Днес Украйна има по-силна армия, оборудвана със западна техника. Ние сме по-опитни. Понякога сме малко уморени, понякога може би арогантни, но не можем да дадем възможност на Русия да победи", подчерта той.

Зеленски увери, че по време на две години пълномащабна война никога не е обмислял варианта за капитулация.

"Аз съм украинец, обичам и защитавам Украйна. Това е мой дълг, човек не може да вярва в победата на злото. Знам, че ние ще победим", каза той.

За целите на Москва

Той отбелязва, че Руската федерация няма да спре и всички трябва да осъзнаят това.

„Русия не иска мир, за тях мирът означава поражение, те започнаха публично да казват, че нямат намерение да спират, че още не са изпълнили задачата си“, обясни Зеленски.

Според него основната цел на руския президент Владимир Путин е да лиши украинците от тяхната независимост. Москва иска Украйна да стане част от руската "империя".

Относно контраатаката

Зеленски потвърди, че някои украинци свикват с войната. Той нарече това "голяма грешка".

"А ако направих нещо нередно? Да, аз съм човек. Но мисля, че имаше още стъпки напред", каза украинският лидер.

Той призна, че в момента има "застой" на терена поради технически забавяния. Президентът напомни, че Русия има една от най-големите армии в света и не й липсват боеприпаси.

„Военноморската операция доведе до положителни резултати. Русия загуби много кораби и ние успяхме да изградим зърнен коридор в Черно море, така че тази прагматична част от операцията с последици за икономиката беше проведена положително“, каза Зеленски.

Той подчерта, че украинците са успели да защитят държавата си. Приблизително 26% от териториите остават временно окупирани, но руските въоръжени сили не могат да постигнат значителен напредък на фронта.

"Ние ги спряхме", каза президентът.

Той припомни, че след пълномащабното нахлуване в Украйна цареше "голям хаос" и шок. Сега обаче "всичко е различно", защото хората започнаха да защитават земята и семействата.

„Нямахме алтернатива“, добави Зеленски.

За Залужни

"Това е въпрос, който засяга хората, които трябва да ръководят Украйна. Определено е необходимо рестартиране, ново начало", "Имам нещо сериозно предвид, което не засяга един човек, а посоката на ръководството на страната. Когато говорим за това, имам предвид смяна на поредица от държавни лидери, не само в един сектор като армията." Украинският президент Володимир Зеленски отговаря по този начин на въпрос за възможно освобождаване от длъжност на командващия украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912