събота, 30 март 2024 г.

"Всичко върви по план": ЕС забрани на турска компания да лети над територията на Съюза заради връзки с Русия.

Като част от санкциите Европейският съюз затвори въздушното си пространство за базираната в Турция Southwind Airlines, подозирайки я във връзки с Русия. Това съобщи турското индустриално издание Turizm Guncel.


Според Асоциацията на туроператорите на Русия (ATOR), поради наложените ограничения руските туристи не са успели да излетят от Шарм ел-Шейх навреме.

Туристите от Русия трябваше да излетят от Египет за Москва в 17:30 на 29 март с полет на Air Cairo. ATOR отбелязва, че властите на ЕС биха могли да считат този превозвач за свързан с Southwind.

„Финландските авиационни власти бяха първите, които свързаха турския авиопревозвач с Русия, които стигнаха до извода, че основният дял от собствеността и реалния контрол върху Southwind е в Русия, а не в Турция. В резултат на това страната не даде разрешение на Southwind да лети между Анталия и Хелзинки“, съобщава ATOR .

Руски туристи излетяха от Египет сутринта на 30 март. Закъснението е било 11 часа, те са чакали за излитане в хотели, съобщава ATOR .

Скоро асоциацията съобщи , че програмата за полети на Southwind Airlines до Анталия от Калининград е отменена поради забрана за полети на авиокомпанията през страни от ЕС. Блокове места за полетите на авиокомпанията от Калининград през 2024 г. бяха налични от три руски туроператора - Pegas Touristik, Coral Travel и Anex.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912