сряда, 27 март 2024 г.

Протест в Унгария поиска оставката на Орбан заради корупция във властта. Видео

Хиляди протестиращи до парламента в унгарската столица Будапеща поискаха главният прокурор и министър-председателят Виктор Орбан да подадат оставки, съобщават унгарски  медии.


Те тръгнаха от сградата на Главната прокуратура към парламента с викове "Оставка, оставка". Много от тях носеха факли, показват местни жители.


До протеста се стигна, след като бивш вътрешен човек от правителството обвини старши помощник на Орбан, че се е опитал да се намеси в дело за корупция.

Пред хората говори Петер Мадяр, бивш политически инсайдер. Той публикува по-рано запис на разговор с Юдит Варга, тогава негова съпруга и министър на правосъдието на Унгария, в който тя подробно описва опита на сътрудници на началника на кабинета на Орбан да премахнат определени части от документи в дело за корупция.

Варга бе принудена да се оттегли, заедно с президента Каталин Новак, след като гръмна скандал за помилването на осъден по дело за педофилия. Това бе тежък удар за Орбан и партията му "Фидес". 

Той също така потвърди намерението си да създаде собствена партия, която да предизвика Орбан на предстоящите местни и европейски избори през юни. 

Ройтерс отбелязва, че обвиненията в корупция идват в политически чувствителен момент за Орбан, преди изборите за Европейски парламент през юни и след скандала около помилването на осъден педофил, който доведе до оставката на бившия президент Каталин Новак и бившия министър на правосъдието

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912