петък, 29 март 2024 г.

Украинската служба за сигурност (СБУ) задържа "къртица" на руското разузнаване, която под прикритието на свещеник се опитала да шпионира десантчици на ВСУ.

Военното контраразузнаване на Службата за сигурност пресече опитите на военното разузнаване на Руската федерация да "вкара" свой агент в щаба на Командването на Десантно-щурмовите войски на Въоръжените сили на Украйна.


В резултат на спецоперация в Киев беше задържан сътрудник на руските специални служби, който се опитал да се присъедини към украинските десантчици под прикритието на свещеник.
 
Агентът искал да се „запише“ в някоя от бойните бригади, за да шпионира нейните местонахождения и движения по посока на фронтовата линия.
 




В бъдеще замесеният е трябвало да установи доверителни отношения с командването на частите на десантно-щурмовите войски на въоръжените сили на Украйна.
 
По този начин той се надявал да разшири своите „възможности“ за събиране на данни за въоръжението, работните планове и бойните действия на украинските защитници.

Въпреки това служителите на СБУ своевременно разкриха „къртицата“, идентифицираха нейните руски куратори и документираха разузнавателната им дейност.


Следващият етап беше задържането на замесеното лице, когато той вече беше на събеседване в щаба на Украинското десантно командване относно „записване“ в редиците на Въоръжените сили.

Чиновникът е вербуван дистанционно от служител на 317-и разузнавателен център на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия (известен като играта).

Според следствието задържаният се е оказал главен специалист на един от отделите на Киевската областна военна администрация.

За да се представи за капелан, киевчанинът изработил фалшиво „удостоверение“ за уж принадлежност към енориашите на една от деноминациите.

Преди това руската спецслужба му постави "пробни" задачи още по време на работата му във военното управление.
 
Той поддържал комуникация с нашествениците чрез анонимен чат в месинджъра.

Извършителят е заплашен от доживотен затвор.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912