събота, 30 март 2024 г.

The Telegraph: Украйна масово доставя макети на оръжия на фронта, за да може Русия да поразява фалшиви цели.

Украйна масово доставя макети на оръжия на фронта, за да може Русия да поразява фалшиви цели, пише The Telegraph.

Изданието се позовава на 32-годишния Михаил Роман, който проектира и произвежда макети на оръжия от шперплат, метал и пластмасова дренажна тръба.


Жененият баща на едно дете управлява малка архитектурна фирма във Виноградив,  само на 10 мили от унгарската граница в югозападна Украйна, където до голяма степен е незасегнато от опустошенията на войната, пише The Telegraph. 

През деня той проектира предимно къщи. Но във вечерите си той е насочил уменията си към изграждането макети.

Конвейерът беше пуснат, след като Сирски казва, че Русия използва 6 пъти повече боеприпаси от Украйна, казва Роман.

През изминалата година екипът на г-н Роман е построил повече от 200 макета противотанкови управляеми ракетни установки Стугна и две гаубични артилерийски оръдия D-20, които са били разположени през фронтовите линии на Украйна от Орихов на юг, до Донецк и Лиман в Украйна. на изток, както и Харков и Суми на север.

Проектирането на първата имитираща ракетна установка отне два месеца и струва около 3000-4000 гривни (80-100 евро). Оттогава той е настроил фино производствения процес и е намалил цената до само 1000 гривни (25 евро). 


Г-н Роман с гордост публикува кадри в социалните медии, изпратени му от украинските войски на негови копия на оръжия в действие на фронта.

В един видеоклип може да се чуе войник да казва: „Вижте как руснаците удрят, глупаци“, докато демонстрира щетите, причинени на примамките от залп от руски снаряди. 

Съставени от три компонента – триножник, цев и компютър – манекените пускови установки вече се произвеждат в плоска опаковка, която войниците могат да сглобят за броени минути. „Може да бъде изпратено по пощата – ние доставяме“, каза г-н Роман и се усмихна кисело.


Успехът на екипа на г-н Роман се измерва с броя на техните оръжия-примамки, които са унищожени. „Когато ги унищожат, това ме кара да искам да строя повече“, каза той.

Те имат и практическа полза, помагайки за насочване на ударите на Украйна. „Когато руските войници унищожат тези модели, нашите военни сили могат да видят техните позиции и да ги атакуват“, каза той.

Скокът в неотдавнашното производство на г-н Роман идва на фона на доклади за остър недостиг на снаряди на фронтовата линия, тъй като американският пакет от помощ на стойност около 60 милиарда долара остава обвързан в Конгреса .

Запитан дали фалшивите оръжия могат да осигурят краткосрочно решение на забавянето на западната помощ, г-н Роман е ясен в отговора си.

„Изтощи врага“
„Основната идея на тези модели е да изморят врага и да видят позицията му“, каза той. „ Имаме нужда от истински оръжия , защото можем да спечелим войната само с истински оръжия.

През последните седмици той получи поръчки за проектиране на по-сложни модели, включително поръчка по поръчка за най-напредналия му проект досега: манекен на ракетна система Patriot.

Произведената в САЩ мобилна система за противоракетна отбрана земя-въздух се счита за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в света и е в огромно търсене в Украйна.

Истинското нещо струва около 1 милиард долара плюс около 1 милиард долара за софтуера и ракетите.

Г-н Роман казва, че може да направи фалшив за около 10 000 долара. Надеждата е, че ще привлече вниманието на Москва и нейните крилати ракети "Искандер" за 3 милиона долара.

„Фалшивият патриот ще бъде поставен на голямо разстояние от фронтовата линия, така че само Искандер ще го види и ще може да го унищожи“, каза той.

Фалшива надпревара във въоръжаването
Във войната в Украйна военната измама достигна нови висоти на фона на съобщенията за надуваеми танкове, дървени Хаймарси и залепени гигантски снимки на взривени хангари върху чаршафи над въздушни бази в Украйна, за да подмами преминаващите руски пилоти да си мислят, че вече са унищожени.

Г-н Роман доставя помощ на войниците на фронтовата линия на Украйна от 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. По време на една от тези екскурзии миналата година, когато той видя войници от първа линия да проектират свои собствени копия на оръжия от скрап материал, той реши да го изпробва сам.

През изминалата година дизайните на г-н Роман породиха нещо като фалшива надпревара във въоръжаването, в която колкото по-добри стават руските сили в забелязването на неговите реплики, толкова по-напреднали са неговите проекти.

„Ние печелим това състезание, каза той. Защото имат много ракети и ги използват“, каза той. „Те не се интересуват къде да ги застрелят, така че ние изтощаваме врага.“

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912