събота, 30 март 2024 г.

Зеленски пред The Washington Post: Имаме нужда от ATACMS за удари не по Русия, а по летища в Крим.

Президентът Зеленски каза, че Украйна спешно се нуждае от ракети ATACMS, които могат да поразяват летища във временно окупирания Крим, откъдето Русия изстрелва ракети към Украйна. 


В интервю за The Washington Post той поясни: "Когато Русия има ракети, а ние нямаме, те атакуват всичко с тях: газ, енергия, училища, заводи, цивилни сгради.“

"Когато Русия знае, че можем да унищожим тези самолети, те няма да атакуват от Крим. Това е като с флота. Ние ги изтласкахме от нашите териториални води. Сега ще ги изтласкаме от летищата на Крим." 

Зеленски също така припомни, че по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари на една от срещите той показа карта на цели, които могат да бъдат поразени от ATACMS: "Показах им военни съоръжения, като летища, системи за противовъздушна отбрана и други съоръжения".

Държавният глава също отбеляза, че не може да разкрие информация за обсъжданията на ATACMS във Вашингтон, но потвърди, че Украйна в момента не разполага с тези ракети. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912