вторник, 23 април 2024 г.

"Дългият Нептун": Украйна е увеличила 10 пъти производството на фаталната за руския Черноморски флот ракета.

"Нептун " се превърна в любимата ракета на Украйна за унищожаване на руския Черноморски флот. Все повече и повече от тези ракети излизат от производствената линия.


Както се казва в статия на Forbes , срещата на Нептун с много руски кораби завърши фатално за вражеския флот. Последната жертва на украинската ракета стана уникалният кораб "Комуна".

Спасителният кораб на руския флот "Комуна" е пуснат на вода през 1913 г. Той имаше късмета да служи в три флота - Руският императорска, Съветски и Руски. Корабът преживява две световни войни.

Този уикенд обаче „Комуна“ беше ударена от „Нептун“. Нападението е станало, докато корабът е бил на котва от руския Черноморски флот в Севастопол.


Украинците може би са използвали най-новите си крилати ракети "Нептун" в неделния налет на Севастопол. И нови "Нептуни" вече са на път.

„Когато украинците изстрелват ракети по Черноморския флот, те обикновено са „Нептун“ – нови версии на старата съветска крилата ракета Х-35“, която украинската индустрия някога е създала за съветския флот.

Журналистите отбелязват, че украински официални лица са казали на американски служители, че са увеличили производството на Нептун десетократно, което означава, че планиращите удари скоро ще разполагат с десетки, може би стотици от тези ракети.

Ако само няколко дузини Нептун-а могат да потопят крайцер и да повредят няколко други кораба, както и системи за противовъздушна отбрана и спомагателни съоръжения, тогава си представете какво могат да направят сто Нептун-а, пише изданието.

"Дългият Нептун"

И тъй като руските военни кораби се оттеглиха по-далеч от брега, те се превърнаха в много по-трудни цели. Затова киевското конструкторско бюро "Луч" се зае с производството на "Дългия Нептун". Тази дълга ракета има достатъчно гориво, за да прелети 320 км. В същото време Луч модифицира самонасочването на ракетата, така че да може по-добре да поразява цели на сушата и в морето.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912