понеделник, 8 април 2024 г.

На тази дата преди 10 години украинците предотвратиха създаването на "Харковска народна република" от проруски сепаратисти. Видео

Преди десет години, на 8 април, военнослужещи от калиновския полк „Ягуар“ на Националната гвардия на Украйна освободиха сградата на Харковската областна държавна администрация от въоръжени проруски сепаратисти. 



Украинците предотвратиха създаването на друга така наречена „република“, като ЛНР и ДНР, на картата на независима Украйна. Специалното подразделение "Ягуар" (понастоящем 8-ма бригада за оперативно назначение на името на Иван Богун от Националната гвардия на Украйна) пристига в Харков от Виница и извършва атака за освобождаване на сградата, която продължава по-малко от 10 минути. Това е фрагмент от документален филм от 2021 г. 


"Ягуар" са останали в Харков до 20 април - вече познатата сграда е била охранявана от евентуално повторно нападение. В сградата на областната администрация е поставена паметна плоча на бойците от "Ягуар".

Към 2019 г. обвинения са повдигнати на 35 от 64-ма задържани за превземане на областната администрация. Петима от тях съдът осъжда на 5 години лишаване от свобода, един на 8 години. 29 души са осъдени и освободени от изтърпяване на наказание с изпитателен срок. Някои осъдени обжалваха присъдите.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912