понеделник, 1 април 2024 г.

Европейската прокуратура разследва за корупция при строителството на тунел "Железница".

По искане на Европейската прокуратура в София в понеделник се провеждат претърсвания в шест фирми и четири частни къщи в два района на България. Претърсванията имат за цел да съберат доказателства по подозрение за присвояване, злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари, свързани с изграждането на тунел "Железница" - най-дългия пътен тунел в България, който наскоро беше открит, съобщават от ведомството на Кьовеши.



След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София е започнала проверка, която е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от "кухи" фирми и това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

Изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за изпълнение на проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020 г.). Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лева (около 95,6 млн. евро), като 85% от тях бяха финансирани от фондовете на ЕС.

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Прокуратурата на ЕС по инфраструктурни проекти в железопътния сектор, се пояснява в съобщението. Уточнява се, че днес обиските са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" и ДАНС.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912