сряда, 10 април 2024 г.

С удара по руския кораб в Балтийско море, украинската ГУР е предотвратила подсилването на Черноморския флот. Видео

Наскоро ГУР (Главното управление на разузнаването на Украйна) показа как точно е повреден един от носителите на ракетите "Калибър" - "Серпухов". Най-важна е географията на удара - Калининградска област, Балтика! Съдейки по сателитните снимки, до него стои плаващ кран, който оценява размера на щетите. Смята се, че корабът няма да бъде използван поне година. 



Кое според според експертите е важно?

Първо, корабът е нов, пуснат на вода през 2015 г. Второ, един от 7-те носителя на крилати ракети "Калибър" в състава на Балтийския флот. Трето, това вече не е Крим или Новоросийск, това е значително разширяване на географията! Този кораб можеше да премине от Балтийско море в Черно море и руснаците подготвяха такъв сценарий за Серпухов. Когато Босфорът е затворен от Турция, размерът на корабите от клас Буян-М може да влезе в действие: стандартната водоизместимост е 850 тона, но много малко газене от 2,6 метра, което просто му позволява да маневрира по реките. 
Експерти от Defence Express разказаха, че именно това е и начинът корабът "Серпухов" да стигне от Балтийско до Черно море - през т.нар. Волго-Балтийски канал (по реките Нева, Волга и Дон). Този път е използван, макар и не в пълната му дължина и в обратна посока - към Балтийско море. За да премине през канала, е било необходимо демонтиране на части от кораба, но реално е напълно възможно Русия да успее да помогне на черноморския си флот с нови кораби, след като украински дронове и ракети унищожиха към 30% от състава му.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912