понеделник, 15 април 2024 г.

Представиха на Зеленски украински аналог на руския дрон "Ланцет".

Дронът, чието име все още се пази в тайна, вече се използва на фронтовата линия срещу руските окупатори и спечели първите си победи, поразявайки успешно по-специално руската зенитно-ракетна система.


В бъдеще новата разработка трябва да се превърне в средство за поразяване на цели както на земята, така и в небето благодарение на своята скорост и мощна бойна глава.

Чрез преследване на вражески разузнавателни дронове, насочващи руски въздушни и ракетни удари по украинските тилови и предни линии, той ще може да намали ударния потенциал на руските войски.

Новият украински дрон трябва да заеме същата ниша като руския "Ланцет", нанасяйки високоточни удари по важни единици бойна техника на голямо разстояние от фронтовата линия.

Максималната скорост на дрона не надвишава 180 км/ч, така че основните му жертви могат да бъдат обекти, движещи се по-бавно от 130 км/ч. Всъщност става дума за руските "Орлан-10", "Зала" и "Ланцети", въпреки че теоретично това могат да бъдат хеликоптери, които кръжат или прелитат по противоположни курсове.

Важен елемент от новия украински ударен комплекс е ретранслатор, който работи в тандем с баражни боеприпаси. Той изпълнява задачите за намиране на цел, проследяването й в очакване на ударен дрон и обективно наблюдение на последствията от попадението.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912