четвъртък, 18 април 2024 г.

В Германия арестуваха руски диверсанти, които са планирали атаки срещу военна техника предназначена за Украйна.

Според информация на "Шпигел" полицията в Бавария е арестувала двама заподозрени шпиони. Твърди се, че са шпионирали американски бази и са планирали атаки срещу военни транспортни маршрути. 

"Шпигел" научи от следователи, че акцията е извършена в сряда сутринта в Байройт, Бавария, от специални полицейски части.

Основният обвиняем е 39-годишният германо-руснак Дитер С. от Бавария. Федералната прокуратура го обвинява, наред с други неща, че е действал като агент на тайните служби, действайки като агент за саботажни цели срещу военни съоръжения.

Разследващите са убедени, че Дитер С. е обменял идеи с контакти на руските тайни служби за саботажни операции в Германия от октомври 2023 г. Твърди се, че той се е съгласил да извърши палежи и атаки с експлозиви срещу военна инфраструктура, оръжейни фабрики и промишлени обекти.


Фокусът е бил, наред с други неща, върху транспортните маршрути, които се използват за превоз на военни стоки. Целта на планираните атаки в крайна сметка е била да се подкопае подкрепата на Германия за Украйна.

Разследването твърди, че Дитер С. също е разузнавал и снимал американски военни съоръжения в Германия. Той изпращал съответните изображения на руските си клиенти. Твърди се, че предполагаемият шпионин е бил подкрепян в шпионирането от 37-годишния немски-руснак Александър Й., когото Федералната прокуратура сега също обвинява, че е агент на разузнаването. Той също е бил арестуван в Байройт в сряда.

Според информацията на "Шпигел" шпионираните военни обекти включват американски военни съоръжения в Графенвьор, Бавария. Има, наред с други неща, важен военен полигон, където американската армия обучава украински войници - например на основни бойни танкове Ейбрамс.


Заподозреният главен извършител Дитер С. не е непознат за германските органи за сигурност: между 2014 г. и 2016 г. се твърди, че германският руснак е принадлежал към милицията на „Донецката народна република“, провъзгласена от руските сепаратисти в Източна Украйна .

Според информацията на SPIEGEL звеното вече е класифицирано като терористична организация от германското правосъдие - поради което Дитер С. също е обвинен в членство в терористична организация в чужбина. Тъй като той очевидно е имал и огнестрелно оръжие, Федералната прокуратура също е започнала разследване срещу него по подозрение за подготовка на акт на насилие, който би застрашил държавата.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912