четвъртък, 18 април 2024 г.

В Полша арестуваха агент на руските служби, предложил опит за убийство на Зеленски.

Генералната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна, съвместно с полските си партньори, разкриха лице, предложило сътрудничество на специалните служби на Руската федерация за извършване на покушение срещу президента Володимир Зеленски. Това съобщиха от пресслужбите на Главната прокуратура на Украйна и СБУ.


Според следствието заподозреният по своя инициатива е установил контакт с представители на командването на въоръжените сили на Руската федерация и е заявил, че е готов да работи в полза на военното разузнаване на Руската федерация (ГРУ).

Той е трябвало да събира и предава на Русия информация за сигурността на полското летище Жешов-Ясионка. По-специално, това е трябвало да помогне на специалните служби на Руската федерация да планират евентуално покушение срещу Зеленски по време на престоя му в Полша.

Полската прокуратура повдигна обвинение на задържания за готовността му да действа в полза на чуждестранна специална служба, което се квалифицира по чл. 130 § 3 от Наказателния кодекс на Полша. 

В момента заподозреният е в ареста. Разследванията продължават. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912