четвъртък, 25 април 2024 г.

Посланикът на САЩ в НАТО: Китай, който помага на Руската федерация във войната, вече не може да говори за своя неутралитет.

Китай помага на Русия да постигне военните си цели в Украйна, като продължава да продава на Москва стоки като технология за дронове и други, казва Джулиана Смит, пост-пратеник на САЩ в НАТО, предава Politico.


„КНР не може да твърди, че е напълно неутрална по този въпрос и всъщност избира страна. Мисля, че когато Китай се опитва да се представи като неутрална страна, когато става въпрос за тази война, ние няма да го приемем“, каза тя .

Според нея САЩ „виждат все повече материална подкрепа“ на Русия от страна на Китай. В частност това оборудване, което може да има както граждански, така и военни цели, изигра решаваща роля за постигането на някои цели на Москва по отношение на Украйна.

„Ако не предоставяха някои от тези компоненти или материална подкрепа, Русия щеше да бъде в много различна ситуация и би било трудно за тях да извършат някои от тези актове на агресия“, каза Смит.

Тя говори за вида помощ, която Пекин предоставя на Москва, включително „машинни инструменти, микроелектроника, технологии за дронове...“.

Според Смит все още няма доказателства, че Китай предоставя "смъртоносна подкрепа" на Русия, но Китай изпраща оборудване и технологии, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, и помага за снабдяването на силите на руския диктатор Владимир Путин.

„В много случаи виждаме поток от компоненти с двойна употреба, които по същество позволяват на Русия да води тази непровокирана агресивна война в Украйна“, каза тя.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912