вторник, 23 април 2024 г.

The Wall Street Journal: САЩ работят върху санкции срещу китайски банки за сътрудничество с Русия

Съединените щати разработват санкции, които биха могли да отрежат някои китайски банки от глобалната финансова система, съобщава The Wall Street Journal , позовавайки се на източници. Така Вашингтон се надява да спре подкрепата на Пекин за руската военна индустрия.


Според американски служители помощта на Пекин е позволила на Москва да възстанови своя военно-промишлен потенциал, тъй като Китай се е превърнал в основен доставчик на електронни схеми, части за самолети, машини и металорежещи машини за Руската федерация. Банките служат като ключови посредници в търговския износ за Русия, обработвайки плащания и предоставяйки търговски кредити на компании клиенти, обяснява публикацията. Американските служители очакват, че заплахата от загуба на достъп до долара и рискът от влошаване на търговските връзки с Европа ще принудят Пекин да „промени курса“.

В същото време събеседниците на изданието обясняват, че налагането на санкции срещу банките е „вариант за ескалация“, в случай че дипломатическите методи не успеят да убедят Пекин да ограничи износа си за Русия.

През последните седмици Вашингтон увеличи натиска върху Пекин по време на частни срещи и разговори, предупреждавайки, че САЩ са готови да предприемат действия срещу китайските банки. Според събеседниците на The Wall Street Journal Вашингтон се надява, че дипломатическият натиск ще избегне налагането на санкции, които „могат да нарушат крехкото примирие“ между САЩ и Китай.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912