сряда, 3 април 2024 г.

Washington Post: САЩ са предупредили Русия, че точно "Крокус Сити Хол" е потенциална мишена за терористична атака.

Washington Post, позовавайки се на неназовани американски служители, твърди, че две седмици преди терористичната атака правителството на САЩ е информирало руските власти, че "Крокус Сити Хол" е потенциална мишена за терористите. 


Изданието повдига риторични въпроси защо руските власти не предприеха по-строги мерки за защита на мястото, където бойци убиха над 140 души и подпалиха сграда.

Втората вероятна цел на терористите е синагога в руската столица. Още на следващия ден след предупреждението ФСБ на Руската федерация съобщи за предотвратяване на нападение от бойци на "Ислямска държава" срещу синагога в Москва.

САЩ редовно споделят информация за възможни терористични атаки дори с неприятелски настроени страни, спазвайки принципа „задължение за предупреждение“, но не разкриват данни за конкретни цели, за да не разкрият източника на информацията. Фактът, че американските специални служби назоваха конкретното място на атаката, показва опасността за американските граждани, отбелязва WP.

Според източници информацията е била предадена на ФСБ на 6 март. Още на 7 март посолството на САЩ в Москва и редица западни дипломатически мисии отправиха предупреждение към своите граждани за възможни терористични атаки в места за масово събиране на хора в руската столица. На 19 март Владимир Путин на среща с ФСБ нарече това предупреждение изнудване и провокация.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912