събота, 25 май 2024 г.

Зеленски каза, че не вижда вариант за временно прекратяване на огъня, тъй като Русия не спазва никакви договорки. Видео

Споразумение с Русия за временно прекратяване на огъня няма да доведе до нищо. Това каза президентът Володимир Зеленски в интервю за страните от Централна Азия. 

Според президента Украйна вече е имала опит с режим на прекратяване на огъня през 2014 г., но тогава Руската федерация е използвала „пълзяща окупация“, за да напредне.


На въпрос на журналист от Киргизстан дали е възможно временно прекратяване на огъня, за да започнат по-късно преговори и дали това може да се случи от страна на Руската федерация, президентът на Украйна каза, че това е изключено. Той даде пример, когато той и Путин се разбрали за прекратяване на огъня в Нормандия, но ситуацията била, че руски снайперисти били изпратени да тренират по линията на съприкосновение. 20-30 снайперисти излезли да убиват украински войници. След като се обадили на руската страна, те обещали да спрат, но убийствата продължили, въпреки че тежката артилерия наистина не действала. Сега вижте каква грешка беше направена преди, след тяхната инвазия през 2014 г.: къде застанаха, къде изтеглиха оборудването и след това направиха няколко крачки напред. Отново издърпаха оборудването – това се нарича „пълзяща окупация“ на украински, ето какво правеха, обясни украинският президент. 

Президентът на Украйна каза, че не вижда варианти за прекратяване на огъня между Украйна и Руската федерация, тъй като агресорът няма да спазва договореностите.

Зеленски разказа за разговор с един от лидерите на неназована страна:

"Аз казвам: добре, кажи ми, кой носи отговорността, че руснаците няма да докарат техника на наша територия? Той казва: добре, ще видим, сателити и т.н. Казвам: чакай, как ще ги спреш физически? Ще покажем на целия свят, какво казахме за прекратяване на огъня, а те ще пристигнат след ден, няма да имате време и ще ги призовавате само към договорките, които са направени. Затова е много опасно за нас".

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912