събота, 15 юни 2024 г.

Швейцарец воювал две години за Украйна беше арестуван в Берн, защото според местните закони е престъпление службата в чужда армия. Той се е предал доброволно, за да привлече допълнително внимание към Украйна по време на Срещата на върха за мира в Швейцария.

Швейцарецът Джон Нейдхарт , който две години се биеше срещу руските войски на страната на украинските сили, беше арестуван в Берн, съобщава швейцарското издание Blick.


Според швейцарските закони той е заплашен от до три години затвор за служба в чужда армия.

Йона Нейдхарт се предаде доброволно на швейцарската полиция на 14 юни, за да привлече допълнително внимание към Украйна по време на Срещата на върха за мира в Швейцария, която започва на 15 юни.

„Очаквам с нетърпение ареста си“, каза той в четвъртък следобед, когато пристигна в Берн след четиридневно пътуване с автобус от Украйна. „Оставам зад решението си да се боря за Украйна и следователно за демокрацията", каза той.

Според Нейдхарт срещата на върха не трябва да се приема на сериозно, но трябва да се даде възможност на Украйна да спечели на бойното поле.

„Ако наистина искате да помогнете на Украйна, трябва да й дадете възможност да победи руснаците във военната сфера. Първо трябва да разбиете руснаците, преди да преговаряте с тях, а не обратното“, подчерта той.

Нейдхарт остро критикува и правителството на страната си за изключително ограничената помощ за Украйна.

С началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, родом от Цюрих се присъединява към Международния легион и участва в бойни действия в Донбас и Харковска област, по-специално в контранастъплението и освобождаването на украинските земи. В редиците на въоръжените сили има дузина швейцарци, но се бият тайно, за да не си създават проблеми у дома. Джона Нейдхарт е единственият, който публично обяви службата си.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912