понеделник, 3 юни 2024 г.

Руските пропагандисти ще бъдат арестувани и съдени като военните престъпници. Зад инициативата стои фондацията на Джордж Клуни и съпругата му.

Зад инициативата, която вече предизвика бурна реакция от официални лица и депутати на Руската федерация, стои фондацията на филмовата звезда Джордж Клуни и съпругата му Амал. Според говорителка на организацията техният екип сега е фокусиран върху изправянето на най-видните руски пропагандисти пред правосъдието, пишат от "Ехото на Москва" с позоваване на "Гласът на Америка".


„Нарочно няма да ги наричам поименно, защото искаме от прокурорите да издадат запечатани заповеди за арест. Това означава, че за разлика от заповедите на Международния наказателен съд (МНС), които директно посочват имената на заподозрените, ние искаме затворени заповеди, така че имената да не се разкриват. И това е важно, защото ние не искаме тези хора да знаят за такава заповед, напротив, искаме те да пътуват до други страни и да бъдат арестувани там, казва А. Нейстат от Фондация на Клуни за справедливост.

Адвокатката каза още, че пропагандистите ще бъдат преследвани по обвинения в подстрекаване към геноцид или пропаганда на война. В близко бъдеще фондът ще започне да изпраща жалби до властите на различни страни, както и до МНС, с искане за започване на наказателно производство. Някои политически експерти отбелязват, че пропагандистите трябва да започнат да се тревожат - инициативата на фондация Клуни наистина има всички шансове за успех.

Кремъл вече реагира на тази новина, като нарече авторите на инициативата „луди“. Междувременно някои се опитаха да представят пропагандистите като жертви на двойката Клуни, докато други веднага прибягнаха до заплахи.

"Не е тайна, че русофобията на Запад се плаща добре. А тези двама пиари явно са готови да правят пари от всичко. Ето защо те решиха да организират съдебно сафари срещу руските журналисти", казва Захарова - говорител на МВнР на Русия.

"Един посредствен актьор на име Джордж Клуни реши да използва фондацията си, за да проследи и преследва руски журналисти по света. Всички усилия обаче ще бъдат напразни: нашите професионални журналисти ще го намерят първи. Това са много внимателни и висококвалифицирани хора. И те ще говорят с него "от здрач до зори " , казва друг злоупотребяващ с алкохола - Д.Медведев от Съвета за сигурност.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912