вторник, 4 юни 2024 г.

Според западни експерти има признаци, че Украйна се готви отново да удари по "Кримския мост".

Според някои експерти украинската армия се готви да предприеме нова атака срещу Кримския мост.


В края на миналата седмица украинската армия атакува руските фериботи "Авангард" и "Конро Трейдър" в Крим. Руски източници съобщават, че западни оръжия - ATACMS и ракети Storm Shadow - са използвани за удара им. В същото време руската система за противовъздушна отбрана на Крим отново се провали.

Поне единият от двата ферибота е потънал на дъното, в корпуса на втория съд се е образувала голяма дупка, но той е останал на повърхността на водата. И двата ферибота, както отбелязва военният наблюдател на BILD Юлиан Рьопке, пътуват между руска територия и анексирания полуостров от много години.

С откриването на Кримския мост през октомври 2018 г. фериботите загубиха значението си, тъй като Русия можеше да доставя стоки до Крим директно с железопътен транспорт. Всичко обаче се промени през октомври 2022 г., когато мощна експлозия повреди сериозно железопътната част на Кримския мост и я извади от строя за няколко седмици. Изведнъж кримските фериботи "Авангард" и "Конро Трейдър" отново станаха важни за снабдяването на полуострова с граждански и военни стоки.

Някои наблюдатели смятат, че атаката срещу фериботите може да е знак за нова атака срещу Кримския мост. Според тази версия Украйна иска да се увери в това, че Русия няма да може веднага да разчита на фериботи като заместител на железопътния маршрут през Керченския проток. 

В същото време остава неясно кога и как украинските военни възнамеряват да атакуват отново Кримския мост. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912