сряда, 19 юни 2024 г.

Посланичката на Естония в Киев Анели Колк: Важна е не само пълната победа на Украйна, но и поражението на Русия.

От началото на пълномащабната война Естония си осигури мястото на един от основните съюзници на Украйна на Запад. Една малка държава уверено държи първото място в света по отношение на общия размер на предоставената ни помощ спрямо собствения й БВП - над 1,6%, според изчисленията на Института за световна икономика в Кил, пише РБК.

Снимка: Виталий Носач / РБК-Украйна.

Освен това Естония активно защитава интересите на Украйна на политическо ниво, независимо дали става въпрос за конфискация на руски активи, или за присъединяване към ЕС и НАТО, или за други ключови за нас въпроси.

Част от интервюто с посланичката на Естония Анели Колк:
- Нека поговорим за ситуацията от птичи поглед. Русия не успя да постигне целта си по време на Харковската офанзива. В същото време започнахме редовно да получаваме военна помощ от САЩ и други страни. Активно се пропагандира въпросът за получаването на средства от замразени руски активи. САЩ и други страни също ни позволиха да нанесем удари по граничната територия на Русия. Има редица положителни новини. Съгласни ли сте, че общата атмосфера за Украйна става малко по-добра, отколкото преди, да речем, шест месеца?

- Да, разбира се, и ние толкова дълго чакахме това развитие. Все повече западни страни разбират за какво става въпрос тук и че всъщност не става въпрос само за атаката на Русия срещу Украйна. Русия има този империалистичен подход и желание и те никога не са си отивали.

Мисля, че страхотната работа на самите украинци, тяхната издръжливост също показаха на света, че трябва да направим повече, трябва да действаме. Сигурен съм, че всичко това сега ще донесе на Украйна най-необходимата помощ, особено на предната линия.

Трябва също така да отбележа, че самият руски режим, Путин и неговият режим, техните действия също създадоха много трезво разбиране на Запада, че това не е еднократна военна операция.

Така че наистина се надявам, че тъй като пристига все повече и повече помощ, Украйна ще успее да спечели войната възможно най-скоро.

Мирната среща на върха миналия уикенд също създаде атмосфера, показа на руския режим, че всъщност е сам. Добре, те имат приятели. Северна Корея…

- И Китай.

- Но ние трябва и други страни от Глобалния Юг да разберат, че тази война засяга бъдещия световен ред. Ние правим 100, 120, 150, 200 процента, за да говорим наистина с глобалния юг, нашите посланици в тези страни продължават да го правят.

Честно казано, не е достатъчно просто да покажем снимки на разрушенията. Да, не е толкова впечатляващо, нека бъдем честни.

- През пролетта на 2022 г. беше впечатляващо, сега не е.

- В момента става въпрос повече за това, което Русия е заявила публично и какви са нейните амбиции за възстановяване на Руската империя. Мисля, че много страни от Глобалния юг започват да разбират, че ако Украйна не спечели войната, ако тя приключи с някакъв вид прекратяване на огъня или някакво временно решение...

Ако вземем изявлението на руския самопровъзгласил се президент Путин, направено преди няколко дни, то мирните преговори трябва да отчитат "реалността".

– „Реалността на терена“, както той го нарича.

- Тази вечер беше реалност, знаете, тези постоянни обстрели. Това е руската действителност. И как изобщо можете да си представите, че това е партньор, който говори за мир?.. Когато погледнете историята на Руската федерация след разпадането на Съветския съюз, те отказаха и пренебрегнаха всички споразумения, от които бяха част.

- Много от вашите колеги в Европейския съюз, особено от страни, които нямат обща граница с Русия, разположени по-на запад, разбират ли 100% това, което казахте? Те може и да разберат, но дали са съгласни с вас?

- Да разбира се. И вие сами го виждате. Мога да ви уверя, че целият Европейски съюз и демократичният Запад разбират, че Русия не може да спечели и Украйна не може да загуби. Но може би не всички от тях разбират, че тук е заложено много. Може би все още е съгласувано с нас докрай. Разбира се, Русия показа истинското си лице и моите колеги го виждат много ясно, но политиците действат въз основа на общественото мнение. И има руска пропаганда...

- Как да се справим с това? Русия инвестира в него, мисля, милиарди и милиарди по целия свят, а ние какво имаме против това?

- Ще бъда много честна с вас. Много сме закъснели с това. Всъщност, честно казано, знаехме това преди 10 години, преди 20 години, че руското влияние, тяхната пропагандна машина, че целият им режим е изграден върху окупация и всички тези империалистически възгледи.

Сега трябва да сме по-активни по този въпрос и поне в Западна Европа, навсякъде по света да разберат, че това са фалшиви новини, това е пропаганда и лъжа.

- Преди месец и нещо президентът Зеленски се срещна с украински журналисти и заяви, че западните партньори не искат Русия да загуби войната. Те, разбира се, биха искали Украйна да спечели войната, но в същото време Русия да не я загуби, защото ще има непредвидени последици, разпад, всички тези проблеми с ядрените оръжия и т.н. Съгласни ли сте с това твърдение?

- Да, съгласна съм с това твърдение на президента. Всъщност вече казах това преди година, че има страни, които искат Украйна да спечели, но не искат Русия да загуби.

- Но не става така.

- Знам, че това е дилема. Това са предимно страни, които имат широки икономически връзки с Руската федерация. И те не си представят, че Русия ще загуби, защото тогава тяхната икономика ще загуби много.

Но мисля, че този разказ или този страх също се промени в посока на Украйна. Малко по малко, но ситуацията се променя. Войната продължава и тези страни виждат, че Русия вече не е надежден партньор. И фактът, че Русия наистина разигра тези карти, много открито, много публично - никой не е имунизиран.

Колкото до постоянните заплахи на Русия да използва ядрено оръжие... Мисля, че това показва, че те губят позиции и просто използват заплахи срещу Запада по начин, по който не трябва.

- А какви са перспективите за разпадане на Русия - ако тя загуби войната и започнат някакви процеси, и ще има две дузини руснаци, които ще воюват помежду си, бежанци и така нататък?

- Честно казано, не вярвам, че ще видя демократична Русия. След разпадането на Съветския съюз видяхме, че Русия постепенно изгражда своите империалистически възгледи. Не мога да предвидя как Русия ще се разпадне на 10 Русии и те ще се бият помежду си.

Но ние казваме, че е важна не само пълната победа на Украйна, но и поражението на Русия. Това е и втората цел. Те трябва да разберат, че агресията не се отплаща и че наистина ще я усещат много години напред. И да се надяваме, че тогава хората също ще видят последствията от санкциите, цялата тази политика на забрани и че може би са необходими промени.

- Или може би няма да го видят.

- Да, но поне победата на Украйна е крайъгълният камък, който е необходим най-малкото, за да гарантира, че може да има положителни демократични промени в бъдеще. Ако има замразен конфликт, ако останат сиви зони и ако Русия не се чувства победена, тогава всичко ще започне отначало след година, две години, три години.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912