четвъртък, 13 юни 2024 г.

Forbes: Летище "Белбек" край Севастопол се превръща в "изтощителен капан" за най-добрата руска ПВО

Украинските удари с ракети ATACMS унищожават най-добрите руски системи за противовъздушна отбрана толкова бързо, че те дори нямат време да се разгърнат. Само до 11 юни, след ударите на въоръжените сили, окупаторите загубиха два командни пункта на С-400, четири радара и 16 пускови установки. 


Руската федерация се опасява, че предстоят по-лоши атаки с използването на F-16, които имат широка гама боеприпаси. Това пише Forbes. Авторите на публикацията посочват, че в средата на май украинските войски са нанесли мощна атака с 10 ракети ATACMS по руската авиобаза "Белбек" край Севастопол в Крим. Твърди се, че Белбек и Севастопол са важни бази за руските военновъздушни сили и това, което е останало от Черноморския флот, така че не е изненада, че руснаците бързо замениха унищожените компоненти на С-400. „И като точка на експлозивната шега, във вторник украинците отново бомбардираха батареята С-400 на Белбек “, се казва в материала.

Неидентифицирани боеприпаси – вероятно същите M39A1 ATACMS с обсег от 190 мили, които удариха Белбек през май – атакуваха С-400, както и две други батареи за противовъздушна отбрана наблизо: друга С-400 и С-300 с по-малък обсег.

„При удара са използвани най-малко 10 ракети ATACMS. Нито една от тях не е била прихваната от руската система за противовъздушна отбрана “, съобщи украинският Център за отбранителни стратегии.

Както съобщи Министерството на отбраната на Украйна, унищожени са два радара - по един от батареите С-300 и С-400.

"Белбек" се превръща в изтощителен капан за най-добрата система за противовъздушна отбрана на руските ВВС. Украинците удрят нови ракетни батареи толкова бързо, колкото могат да бъдат разгърнати“, се казва в статията.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912