петък, 28 юни 2024 г.

Forbes: ВСУ вероятно са унищожили цяла елитна десантна бригада на руснаците край Волчанск, Харковска област.

Въоръжените сили на Украйна вероятно са унищожили елитна руска десантна бригада край Волчанск, Харковска област. Става дума за 83-а ПДШБ на Руската федерация, която се оттегли от града, пише Forbes.


„83-та въздушнодесантна бригада е или е била елитна сила – една от около дузина бригадни формации във военновъздушнодесантни корпуса преди войната. В Украйна тя се биеше в състава на механизирани сили на верижни БМД и колесни бронетранспортьори“, отбелязва изданието, припомняйки, че през 2023 г. частта воюва в южната част на Украйна, а през пролетта участва в Руска обсада на град Часов Яр.

След спирането на руското настъпление край Вовчанск, руското командване прехвърля бригадата в района на Харков, а самите руски парашутисти публикуват видеозаписи с изявления за ужасните условия и критичната ситуация.

„За две седмици 83-та въздушнодесантна бригада претърпя толкова много загуби сред около 2000 души от предвоенния личен състав, че вече не беше в състояние да води сериозна битка“, отбелязва авторът на статията.

Изданието отбелязва, че такава загуба ще понесе новата руска северна група войски, която включва около седем полка и бригади. Ситуацията за руската армия обаче може да стане още по-лоша, тъй като батальонът, оцелял в битките за Волчанск, е блокиран в химическия завод на града от две седмици.

Както отбелязват от въоръжените сили, блокираните във Вовчанск руски войници имат три варианта за развитие на събитията  - да се предадат на украинските военни и да се явят пред украинското правосъдие, или пред международен съд, или да се явят пред Божия съд.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912