понеделник, 24 юни 2024 г.

Washington Post: Северна Корея вероятно е дала досега 1,6 милиона артилерийски снаряда на Русия.

За шест месеца Северна Корея може да доставила на терористична Русия 1,6 милиона артилерийски снаряда. Армията на Путин може да е получила такова количество боеприпаси от КНДР в периода от август 2023 г. до януари 2024 г.

Десетки тонове боеприпаси бяха доставени от севернокорейското пристанище Раджин до пристанищата Восточний и Дунав в Приморския край с четири кораба, плаващи под руски флаг. Това съобщава The Washington Post.


В рамките на седмица военни товари са изпратени до 16 дестинации, разположени основно по границите с Украйна. Трябва да се отбележи, че 12 от тях са разположени в близост до армейски складове за боеприпаси и ракети, което още веднъж потвърждава, че руската армия е получила оръжия от Северна Корея.


Според документите руските терористи са получили „експлозиви“, но в действителност това са били ракети и артилерийски снаряди. Експертите стигнаха до извода, че масата на транспортирания товар е равна на приблизително 1,6 милиона артилерийски снаряда от типа, който Русия използва във войната.

Също така експертът по военна политика Майкъл Кофман подчерта, че притокът на севернокорейски боеприпаси е помогнал да се обърне хода на войната в полза на Русия. Освен това наскоро диктаторите Владимир Путин и Ким Чен-ун подписаха ново споразумение за сътрудничество между двете страни, което предвижда, наред с други неща, незабавно предоставяне на военна помощ в случай на агресия срещу една от страните. Експерти нарекоха доставката на севернокорейски оръжия за Русия една от основните точки в дневния ред на двудневното посещение на Путин в Пхенян.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912