сряда, 24 юли 2024 г.

Испански пенсионер беше осъден на 18 години затвор за изпращане на писма-бомби под влияние на руска пропаганда.

Испански съд осъди 76-годишен пенсионер на 18 години затвор. През 2022 г. бившият държавен служител Помпейо Гонзалес Паскуал изпратил шест писма, съдържащи експлозиви, за да спре доставките на испански оръжия за Украйна, съобщава BBC.


Гонзалес Паскуал изпрати експлозиви на премиера Педро Санчес, министъра на отбраната Маргарита Роблес, посолствата на САЩ и Украйна, испанската отбранителна компания Instalaza, чиито фабрики произвеждат гранатите, изпратени в Украйна, и сателитния център на ЕС близо до Мадрид.

Пенсионерът беше задържан през януари миналата година при акция с кодовото наименование „Плик“ , като се използва руската дума.

След ареста му съдията го изпрати вкъщи в очакване на процеса с мотива, че няма предишни присъди и не може да унищожи доказателства, които вече са били събрани от полицията. Съдията също така добави, че "няма индикации той [Гонзалес Паскуал] да е извършил престъпление като част от организирана терористична група."

Върховният наказателен съд (Audiencia Nacional) призна пенсионера за виновен и го осъди на 10 години затвор за тероризъм и още 8 години за производство и изпращане на експлозиви за терористични цели.

Подсъдимият не се признава за виновен, но съдът прецени, че представените доказателства доказват напълно вината му.

В решението на съда се посочва, че Гонзалес Паскуал е възнамерявал да „провокира сериозни сътресения в испанското общество, които да принудят правителствата на Испания, Съединените щати, както и различни организации, разположени на испанска територия, да спрат да подкрепят Украйна“.

Количеството експлозиви, съдържащи се в писмата, "е достатъчно, за да причини нараняване".

Подсъдимият умишлено е възнамерявал да причини вреда на получателите на изпратените писма, каза съдът, отбелязвайки, че това не се е случило поради късмет, а „поради обстоятелства извън контрола на подсъдимия“.

Задълбочената проверка на материалите в компютъра на пенсионера показа, че според експерти той е „изучавал методи за производство на взривни устройства“ и е посещавал „сайтове, съдържащи пропаганда, свързана с руско-украинския конфликт“.

В мобилния му телефон са открити приложения от две руски държавни медии, блокирани в Европейския съюз.

За всеки случай Гонзалес Паскуал потърсил в интернет информация колко често испанските съдилища осъждат възрастни хора на затвор и какви изисквания се налагат на чужденците, които искат да пътуват до Русия.

Испания се ангажира да предоставя помощ на Украйна на база „колкото е необходимо“, включително военна помощ от 1 милиард евро в течение на 2024 г.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912