събота, 13 юли 2024 г.

Разсекретени документи показват, че бивш руски министър и съветник на Путин през цялата си кариера е работил за ЦРУ.

Медии съобщават, че ЦРУ е разсекретило документ, според който бившият руски министър, отговарящ за федералните медии Михаил Лесин, е служил като агент и информатор на ЦРУ през цялата си работа от 1999 г. насам.


Бил е съосновател на най-големия руски рекламен холдинг Video International. От 1999 г. до 2004 г. той оглавява Министерството на печата, след което пет години е съветник на президента Путин. От 2013 г. до 2015 г. работи като генерален директор на Газпром Медиа Холдинг (НТВ, ТНТ, Ехо Москвы).


От официални американски източници също е известно, че Лесин чрез офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, е притежавал „многомилионни активи“ в Европа. Те са закупени, когато Михаил Лесин все още е държавен служител.

В Калифорния, където живее семейството на Михаил Лесин, той също притежава скъпи имоти чрез няколко управляващи компании. Общата му стойност е най-малко 28 милиона долара.

През 2015 г. той пристига във Вашингтон по покана на Министерството на правосъдието на САЩ.  В хотел Dupont Circle, където хотелска стая на името на Лесин била резервирана и платена от Министерството на правосъдието на САЩ. Но той не се появи на срещата с американски служители. Тялото му е намерено в хотел с тъпа травма на главата и счупени ребра. Случаят беше приключен, писаха, че е пил много алкохол и паднал, като си ударил главата в нещо твърдо.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912