вторник, 9 юли 2024 г.

ЕС е спрял парите за Грузия. Присъединяването също спряно.

Посланикът на ЕС в Грузия Павел Герчински съобщава за решението на ЕС да замрази 30 милиона евро, предназначени за подкрепа на държавата в областта на отбраната. Това каза дипломатът пред репортери на двудневната международна конференция „Разширяването на ЕС – геополитическа необходимост и по-нататъшни стъпки за страните кандидатки за членство в ЕС“, която се провежда в Тбилиси, предава "Эхо Кавказа".


И това е само първата стъпка, ще има и други. Нашата пряка помощ за грузинското правителство ще бъде намалена и ние ще се стремим да прехвърлим тази пряка помощ към гражданското общество и медиите. Това беше обявено след среща на външните министри в Люксембург“, каза Герчински.

Посланикът отбеляза още, че все още не е ясно дали процесът на разширяване на ЕС ще засегне Грузия:

„Разширяването е едно от най-важните предизвикателства пред Европейския съюз и аз искрено се надявам, че през следващите 5 години на новоизбраното ръководство ще има голяма вълна от по-нататъшно разширяване на Европейския съюз. В случая с Грузия все още не е ясно дали ще бъде част от следващата голяма вълна на разширяване на ЕС. Искрено се надявам това да се случи и след изборите през октомври ще възобновим работата си и ще можем да гарантираме, че Грузия ще стане част от по-нататъшното разширяване на ЕС“, отбеляза посланикът.

„Лидерите на Европейския съюз заявиха това много ясно след срещата на върха на Европейския съвет. Не мога да си представя, че Грузия ще продължи напред тази година, ще направи стъпки, защото лидерите на Европейския съюз решиха да замразят процеса на присъединяване. Сега те търпеливо чакат повече яснота от грузинското правителство“, казва дипломатът.

Припомням, че Грузия прие проруския закон за "чуждите агенти", който се използва за преследване на несъгласните с властта. Още тогава от ЕС предупредиха, че Грузия ще бъде спряна за ЕС, докато не премахне този закон.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912