сряда, 31 юли 2024 г.

Един от лидерите на Хамас Исмаил Хания е убит в Техеран.

Смъртта на политическия лидер на Хамас беше съобщена от Ройтерс, CNN и The New York Times с позоваване на изявления на терористичната групировка и Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC). Смъртта на Ханий беше съобщена и от свързаната с IRGC агенция Tasnim и иранската агенция Irna.


Според Irna, която цитира изявления на Хамас, Исмаил Хания е бил убит при „израелска атака“ срещу резиденцията му в Техеран сутринта на 31 юли. Заедно с лидера на Хамас е убит и неговият бодигард. Според израелския Ynet Хания е бил убит около два часа през нощта.

В навечерието на убийството Хания е участвала в церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиян, уточнява Тасним. Израел все още не е коментирал смъртта на Хания.

Исмаил Хания, за който се смята, че е на 62 години, ръководи политическите операции на Хамас като председател на Политбюро на движението и играе централна роля в преговорите на терористичната група, включително споразумение за прекратяване на огъня с Израел.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912