вторник, 30 юли 2024 г.

Масови протести избухнаха във Венецуела след фалшифициране на изборите от диктатора Мадуро. Видео

Масови протести избухнаха във Венецуела след като властите обявиха диктатора Мадуро за президент. 


Според Венецуелската обсерватория на конфликтите в страната са регистрирани 187 протеста в 20 щата.


Тези, които не са съгласни с фалшифицираните изборни резултати, събарят паметници на бившия президент Уго Чавес. В някои градове на Венецуела интернетът е изключен.

В Каракас военните и полицията разпръснаха протестиращите с водни оръдия, като им попречиха да влязат в президентския дворец. Органите на реда влязоха в сблъсъци с демонстранти и блокираха центъра на столицата на страната.

В допълнение към сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми, силите за сигурност започнаха да използват огнестрелни оръжия. Демонстрантите отвръщат с камъни и бутилки със запалителна смес. Сред протестиращите има загинали и ранени.



Междувременно Венецуела реши да отзове дипломатите си от държави, които не признаха изборите. Както каза ръководителят на външното министерство на Венецуела Иван Гил Пинто, става дума за Аржентина, Чили, Перу, Коста Рика, Панама, Доминиканската република и Уругвай.

Междувременно от щаба на Мадуро заявиха, че "сурова хакерска атака" срещу избирателната система на Венецуела не позволява прехвърлянето на 100% от данните за резултатите от президентските избори. Част от данните за гласуването се губят.

Националният избирателен съвет съобщи че настоящият президент е спечелил 51,2% от гласовете, а кандидатът от обединената опозиция Едмундо Гонсалес - 44%.

Според един от лидерите на опозицията Мария Корина Мачадо повторното преброяване на гласовете, което те извършват независимо, показва уверена победа на Гонзалес. Тя твърди, че Гонзалес е получил 6,27 милиона гласа, а Мадуро - само 2,75 милиона.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че резултатите от изборите във Венецуела не отразяват волята на венецуелския народ.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912