петък, 19 юли 2024 г.

Bloomberg: Европа ще засили борбата срещу руския петролен флот.

Британският премиер Кийр Стармър обяви борба срещу т. нар. руски сенчест флот от петролни танкери, които Русия използва, за да заобикаля санкциите. По думите му 44 европейски държави са одобрили този план на срещата на Европейската политическа общност, проведена във Великобритания, съобщава Bloomberg.


Съвместният „призив за действие“ е да се удари флотът от около 600 кораба, които Русия използва за транспортиране на около 1,7 милиона барела петрол на ден.

„Заедно с нашите европейски партньори изпратихме ясен сигнал към онези, които подкрепят опитите на Путин да заобиколи санкциите: няма да позволим руският сенчест флот и мръсните пари, които генерира, да се движат свободно през Европа и да застрашават сигурността ни“, каза Стармър.

В момента над 60 петролни танкера са под санкции на САЩ, Великобритания и ЕС.

На 19 юли украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на извънредно заседание на британския кабинет, за да даде нов тласък на усилията за спиране на укриването на Русия от санкциите за износ на петрол.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912