сряда, 10 юли 2024 г.

CNN: Американските военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена готовност заради заплаха от руски саботаж.

Американските военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена готовност за първи път от десетилетие заради заплаха от руски саботаж, съобщава CNN. 


Разузнавателните данни, получени от Съединените щати, показват, че Русия е включила американски бази и военен персонал в опциите за атаки чрез прокси сървъри. В няколко бази вече е въведено повишеното ниво на опасност на "Чарли", което се използва в случай на терористична заплаха.

През април двама германско-руски граждани  бяха арестувани  по обвинения, че са планирали бомбени нападения и палежи срещу цели, включително военни съоръжения на САЩ, по поръчка на Русия.

Високопоставен служител на НАТО каза във вторник, че алиансът е „значително увеличил“ обмена на разузнавателна информация относно „руската кампания за тайни саботажни дейности“ в Европа, които стават все по-нагли и агресивни през последните месеци на фона на изборите в Запада – „първокласна възможност ”, за да се опита Русия да подкопае обществената подкрепа за Украйна, казва служителят.

„Това, което виждаме сега, е по-съгласувано, по-агресивно усилие от това, което със сигурност сме виждали след Студената война“, каза служителят във вторник. „Виждаме саботаж, заговори за убийства, палежи – реални неща, които струват човешки животи.“

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912