четвъртък, 11 юли 2024 г.

CNN: САЩ и Германия са предотвратили руски план за убийството на шефа на германска оръжейна фирма.

САЩ и Германия са провалили руски план за убийството на шефа на оръжейна компания, доставяща оръжия за Украйна.


По-рано тази година американското разузнаване е открило, че руското правителство планира да убие главния изпълнителен директор на голям германски производител на оръжия, който доставя артилерийски снаряди и военно оборудване на Украйна, според информация на CNN от петима американски и западни служители, запознати със ситуацията.

Твърди се, че заговорът е един от поредицата руски планове за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в цяла Европа, подкрепящи военните усилия на Украйна. Планът за убийството на Армин Папергер, който ръководи германската продукция в подкрепа на Киев, е бил най-разработеният.

След като научават за този план, американците информират Германия, чиито разузнавателни служби успяват да защитят Папергер и да осуетят заговора. Високопоставен представител на германското правителство потвърди, че Берлин е бил предупреден от САЩ за плана.

Повече от шест месеца Русия води саботажна кампания в цяла Европа, предимно чрез подставени лица. Те набират местни за всичко - от палежи на складове, свързани с продажбата на оръжия за Украйна до дребни актове на вандализъм, всички целящи да спрат потока на оръжия от Запада към Украйна и да намалят обществената подкрепа в Киев.

Но разузнавателните данни, показващи желанието на Русия да убива граждани, подчертаха пред западните служители колко далеч е готова да стигне Москва в паралелната война в сянка, която води на Запад.

Папергер беше очевидна мишена: Rheinmetall е най-големият и успешен германски производител на жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди, които се превърнаха в решаващи за украински защитници.

Компанията отваря завод за бронирани превозни средства в Украйна през следващите седмици, опит, който според източник, запознат с разузнаването, предизвиква дълбока загриженост на Русия. След поредица от успехи по-рано тази година, военните усилия на Москва отново са спрени на фона на засилената украинска отбрана и опустошителните загуби на личен състав на руснаците.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912