събота, 27 юли 2024 г.

NYT: Руското министерство на отбраната предупредило Пентагона за "тайна операция" на Украйна срещу Русия.

Според The ​​New York Times руският министър на отбраната Андрий Белоусов се е обадил на шефа на Пентагона Лойд Остин по-рано този месец, за да го информира за „тайна операция“ на Украйна срещу Русия.


За това пише  New York Times,  позовавайки се на източници.

Изданието съобщава, че Остин е получил необичайна молба от Белоусов за телефонен разговор.

Според информирани американски служители Белоусов се е обадил на 12 юли, за да предупреди, че се подготвя украинска тайна операция срещу Русия, за която смятат, че се провежда с американско разрешение. Белоусов попитал г-н Остин дали Пентагонът знае за тази операция и разбира ли, че може да доведе до ескалация на напрежението между Москва и Вашингтон.

Представителите на Пентагона били изненадани от това изявление и не знаеха за подобна операция, пише изданието.

"Но каквото и да каза Белоусов, и тримата представители на Пентагона отбелязаха, че това е взето доста сериозно и американците са се свързали с украинците, като са казали, че ако те планират нещо подобно, по-добре е да не го правят", пише New York Times.

Въпреки дълбоката зависимост на Украйна от САЩ за военна, разузнавателна и дипломатическа подкрепа, украинските официални лица не винаги са прозрачни с американските си колеги относно техните военни операции, особено тези, насочени срещу руски съоръжения зад вражеските линии. Тези операции разочароваха американски служители, които смятат, че те не само не са подобрили позицията на Украйна на бойното поле, но също така са рискували да отблъснат европейските съюзници и да разширят войната“, добавя NYT.

Изданието също така отбелязва, че операциите, предизвикали безпокойството на САЩ, включват удари по руска военновъздушна база на западния бряг на Крим, експлозия на камион на мост над Керченския проток и удари с дронове дълбоко в руска територия.

Украински официални лица отказаха да коментират въпроса, както и Кремъл. Министерството на отбраната на Русия също не отговори на искане за коментар.

Много правилно постъпват украинците ако не споделят със западните си колеги всички операции. Миналата година така бяха изтекли плановете за контраофанзивата, а и забраните на западните държави основно пречат на Украйна да се защитава пълноценно. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912