събота, 20 юли 2024 г.

Politico: Унгария е изправена пред недостиг на гориво, след като Украйна забрани доставките на петрол за руската компания Лукойл през нейна територия.

Унгария е изправена пред недостиг на гориво, след като Украйна забрани доставките на петрол за руската компания Лукойл през нейна територия, пише Politico.


Киев наложи санкции, които блокират транзита на петрол по тръбопроводи от най-голямата руска частна петролна компания Лукойл към Централна Европа, за да прекъсне източника на доходи на Кремъл за подкрепа на военните, съобщава медията. В същото време забраната на Украйна не важи за други руски износители на петрол, които все още използват тръбопровода. 

Този ход породи опасения относно недостиг на доставки в Будапеща, която е 70% зависима от износа на руски петрол, като Лукойл доставя половината от този обем.

Преди ден министърът на външните работи на страната Петер Сиярто заяви, че решението на Украйна застрашава дългосрочната сигурност на доставките за Словакия и Унгария, цитира Ройтерс . Той отбеляза, че страната е успяла да стабилизира ситуацията с помощта на временни решения, но те няма да са достатъчни дори за "близко бъдеще". 

„Украинските власти показаха готовност да намерят изход от ситуацията, но оттогава тези опити заглъхнаха “, каза той.

Според Politico, на скорошна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, Сиярто твърди, че страните търсят решение за възстановяване на доставките на руски петрол.

Какво предшества?

Лукойл е една от няколкото руски компании, които доставят петрол за Унгария и Словакия през южната част на тръбопровода Дружба в Украйна.

През юни обаче Украйна затегна санкциите срещу Лукойл, като на практика забрани на компанията да използва Украйна като транзитен маршрут и да извършва каквато и да е дейност, пише агенция Bloomberg .

На 18 юли стана известно, че нефтът на руската компания е спрян да се транспортира до Словакия и Унгария.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912