сряда, 17 юли 2024 г.

The Economist: Русия почти изчерпа огромните си запаси от съветско оръжие.

Русия разконсервира оръжията, натрупани през съветската епоха, но до 70% от старите танкове „не помръднаха“, а останалите бяха измити и представени за нови. Според повечето оценки на разузнаването Русия е загубила над 3000 танка и 5000 други бронирани машини през първите две години на войната, пише The Economist.


„Широко рекламираната офанзива на Русия срещу Харков на север, която започна през май, се провали. Нейното напредване другаде по фронтовата линия, особено в Донбас, беше стратегически тривиално и постигнато само с огромна цена. Въпросът сега не е толкова дали Украйна може да продължи борбата, а колко дълго Русия ще може да поддържа сегашния си темп на операции“, отбелязва изданието.

Журналистите отбелязват, че Русия може да продължи да наема още 25 000 войници на месец, за да поддържа численост на фронта от около 470 000, освен това Руската федерация бързо увеличава производството на ракети за насочване към украинската инфраструктура. 

Съветските запаси са на изчерпване
„Но въпреки всички приказки, че Русия се е превърнала във военна икономика, изразходвайки около 8% от своя БВП за военни разходи, тя е в състояние да замени умопомрачителните загуби на танкове, бронетранспортьори и артилерия само чрез изтегляне от складове и възстановяване запасите от съветската епоха. Въпреки че тези резерви са огромни, те не са неограничени“, пише The Economist.

OSINT анализаторите на Oryx имат доказателства за унищожаването на 3235 руски танка, но предполагат, че реалната цифра е "много по-висока".

Александър Голц, анализатор в Стокхолмския център за източноевропейски изследвания, смята, че руският диктатор Владимир Путин трябва да благодари на старото Политбюро за огромните запаси от оръжия, натрупани по време на Студената война. 

Намаляване на темпото на настъпателните операции

Най-големият проблем обаче идва с танковете и бойните машини на пехотата, които са критични за всяка широкомащабна настъпателна операция. Въпреки факта, че през февруари тази година Русия може да има около 3200 танка в складове, анализаторът на IISS Майкъл Джерстад отбеляза, че до 70% от тях „не са мръднали от началото на войната“.

Повечето от танковете Т-72 се съхраняват непокрити от началото на 90-те години и вероятно са в много лошо състояние. Експертите смятат, че при сегашния темп на износване руските танкове и бойни машини на пехотата на склад ще достигнат „критична точка на изчерпване“ до втората половина на 2025 г.

Според Джерстад, ако ситуацията не се промени, то до края на 2024 г. руската армия вероятно ще трябва да промени позицията си към по-отбранителна. Това може да стане ясно до края на лятото.

The Economist обобщава, че интересът на Путин към временно прекратяване на огъня ще расте. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912