вторник, 27 август 2024 г.

Украински експерт: Таванът на руските възможност е 140 ракети. Каква е тактиката на двойния удар на Русия, разяснява експертът.

През последните два поредни дни Руската федерация нанася комбинирани удари срещу Украйна с различни видове ракети и дронове. Целта е да дезориентира украинската ПВО и да нанесе максимални щети на интересуващите го обекти. Това каза ръководителят на Центъра за военни и правни изследвания Александър Мусиенко за украински медии.




Каква е целта на последните комбинирани атаки на Руската федерация

Според него характерно за това е, че дроновете реално са били изстреляни и са летели в момента на ракетната атака.

„Вчера обстрелът беше по-мащабен. Днес беше по-малък. Разделиха нещо на две атаки. Това по принцип вече се случи. Искам да напомня например, че врагът атакува Украйна на 28 декември 2023 г. и след това следващата атака беше на 2 януари", напомня  Мусиенко.

Тоест дроновете не просто са предшествали мащабна ракетна атака, а са летели по време на атаката. Съответно според него ставало дума не само за засичане на украинската ПВО и опит за нейното изтощаване и дезориентация, но и за увеличаване на броя на ракетите, които Украйна ще използва.

„В края на краищата ние разбираме, че потенциално дрон, както и ракета, може да изглежда по същия начин на радара. Това е цел за система за противовъздушна отбрана, която може да работи, съответно да използва определен запас от ракети, от които врагът се интересува в", обяснява Мусиенко.

Следващата подробност, на която обръща внимание събеседникът, е, че противникът се опитва да използва дронове и голям брой ракети по една цел.

„Такива концентрирани удари, според мнението на руското командване, трябва да доведат до факта, че някои дронове или ракети могат да се разбият директно над интересуващия ги енергиен обект или в непосредствена близост, което може да провокира повреда и възпламеняване. И съответно , по-нататъшно унищожение." - казва Мусиенко.

Освен това, ако говорим за спецификата на тези атаки, може да се забележи, че от днес Русия се опитва да използва "Шахеди", които летят малко по-високо и са по-малко уязвими от украинските мобилни огневи групи , които не могат в някои места ги достигат на височина с едрокалибрена картечница, защото дронът лети достатъчно високо, обяснява експертът.

Колко ракети може да изстреля Руската федерация при една масирана атака?

Мусиенко обърна внимание на факта, че ракетите също променят траекторията си. Освен това руснаците използват топлинни капани. Едновременно летят и различни видове ракети.

„Следователно всичко това създава много сериозно натоварване. Освен това не съм сигурен, че съществуващите системи за противовъздушна отбрана в някои страни от НАТО биха могли да ги защитят от подобни атаки. Следователно фактът, че Украйна е в състояние да отблъсне тези атаки, благодарение на на организацията на системата за противовъздушна отбрана е доказателство за определено високото ниво, което вече сме достигнали“, подчертава той.

Експертът обърна внимание на времевите интервали между последните масови обстрели.

„Последната атака с използване на стратегическа авиация и значителен брой ракети беше извършена на 8 юли. Тази съответно на 26 август. Следователно можем да кажем, че на руснаците отне месец и половина . Това е дълъг период от време, през който те са натрупали този брой допълнителни ракети“, отбеляза Мусиенко.

Според неговите изчисления принципно днес производствените мощности и възможности на Русия остават на ниво производство на 90-100 ракети месечно. Това включва и крилати ракети, и ракети с морско базиране „Искандери“ и „Кинжал“.

"Въпреки това, от време на време фрагментите от тези ракети показват, че са били много пресни. Така че можем да кажем, че с паузи от месец и половина до два, максималният им таван на всичко, което могат да използват, е 120-140 ракети ", - каза Мусиенко.

Според него врагът все още не може да надхвърли тази граница, което вече е демонстрирано от повече от една атака.

И тогава те ще определят: или да се трупат отново за два месеца и след това да се нанесе масиран удар, или да се раздели на 3-4-5 атаки“, добави Мусиенко.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912