вторник, 27 август 2024 г.

Шефът на "Телеграм" Павел Дуров е ходил над 50 пъти в Русия през последните години, където уж беше преследван от властите.

Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram, Павел Дуров, е влизал в Русия повече от 50 пъти между 2015 и 2021 г., установи "Важни истории".


Успяхме да проследим движенията на Дуров, като анализирахме данни от най-голямото изтичане на данни от ФСБ - базата на граничната служба Кордон. Базата данни се появи онлайн не по-късно от 20 август, за нея публично говори разследващият журналист Андрей Захаров . В момента базата отново е скрита от достъп.

Медията „Важни истории“ са се убедили в надеждността на базата данни на ФСБ, като провериха маршрутите с произволна извадка. Следователят от екипа на Навални Георгий Албуров също говори за успешната проверка на базата.

През 2014 г. Павел Дуров заяви , че ФСБ изисква от него да разкрие лични данни на общности, в които украинците организираха протести по време на Евромайдан. Още през 2024 г., разговаряйки с Тъкър Карлсън, Дуров добави , че Кремъл дори е поискал групи от руски опозиционери да бъдат премахнати и въоръжени сили за сигурност са дошли да извършват обиски.

През април 2014 г. Дуров продаде дела си във Вконтакте и напусна страната с думите : „Няма връщане назад. Особено след като публично отказах да сътруднича на властите.”

На раздяла визионерът публикува манифест „Седем причини да не се връщаме в Русия“, критикувайки съдилищата, законодателството и образователната система, както и данъчната политика в Русия.

Оттогава журналистите писаха само за едно посещение на Дуров - през есента на 2014 г. той дойде за няколко дни, за да продаде своя център за данни ICVA Ltd. Вече в изгнание Павел и брат му Николай започват да разработват нов месинджър.

„Пътувам до места, които вярвам, че са в съответствие с нашите ценности и това, което правим. Не посещавам големи геополитически сили или други страни - като Китай, Русия или дори САЩ“, обясни Дуров принципите си за лична сигурност в интервю за Карлсън.

Както разбра Important Stories, Дуров е идвал в Русия много пъти годишно през 2015–2017 г. и през 2020–2021 г. 


Дуров не криеше пътуванията си - той летеше между Санкт Петербург и европейски градове с полети на Аерофлот и често пътуваше до Хелзинки с влакове на руските железници.

Първото посещение на милиардера в Санкт Петербург след неговото „изгнание“ се състоя не по-рано от май 2015 г. Точната дата на влизане в Руската федерация не е отразена в изтичането на информация от граничната служба на ФСБ. Пропуските в данните за граничния контрол могат да се обяснят с факта, че човек влиза в Русия през Беларус, която всъщност няма граница с Руската федерация.

От този момент до края на 2017 г. бизнесменът идва в Москва и Санкт Петербург поне 41 пъти. Брат му Николай, програмист, който всъщност е създал популярния месинджър, също посети Русия от Финландия.


Един от партньорите му по-рано намекна за посещенията на Дуров в Санкт Петербург. В началото на август тази година Forbes успя да документира , че жителката на Женева Ирина Болгар стана майка на трите най-малки деца на Павел Дуров. Самата Болгар също публикува снимки с Дуров в социалните мрежи от рождения ден на сина им.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912