петък, 2 август 2024 г.

Руският убиец Вадим Красиков, който Путин толкова държеше да си върне, може да е изиграл роля в идването на власт на руския диктатор, според Bild.

Руският убиец Вадим Красиков, който Путин толкова държеше да си върне, може да е участвал в убийството на Анатолий Собчак, пишат от Bild. Според германското издание BILD западното разузнаване предполага , че Путин и Красиков са били тясно свързани в миналото и че убиецът разполага с информация, опасна за Кремъл.


„Путин може да се е страхувал, че Красиков ще разкрие важна информация, ако остане в германски затвор – от отмъщение към руския режим, който не прави всичко, за да го освободи, или за да сключи споразумение с германските власти“, се казва в материала .

Изданието също предполага, че Красиков може да е изиграл роля в идването на Путин на власт. Смята се, че през 90-те години той е работил за Анатолий Собчак и неговия заместник и е предприел действия срещу техните политически опоненти. Въпреки това през февруари 2000 г., няколко седмици след като Путин встъпи в длъжност като президент, Собчак внезапно почина. Официалната причина за смъртта - инфаркт - остава само една версия. Роднините предположиха, че Собчак е убит.

Следователно служители на западното разузнаване подозират, че Красиков може да е замесен в вероятното убийство на Собчак и че следите могат да доведат до самия Путин. Това обяснява упоритостта, с която руският диктатор се бори да освободи убиеца.

Руснакът Вадим Красиков беше зад решетките за убийството на грузинския гражданин от чеченски произход Зелимхан Хангошвили.

Красиков беше задържан в деня на убийството на Хангошвили – 23 август 2019 г. в берлинския квартал Моабит. Той се представи като турист Вадим Соколов. Въпреки това германската прокуратура предостави множество доказателства, че Красиков и Соколов са едно лице. Висшият окръжен съд в Берлин го осъди на доживотен затвор.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912