вторник, 27 август 2024 г.

Нов радар на НАТО от Румъния започна да следи Крим.

Пресслужбата на НАТО съобщи, че разположеният Център за командване и контрол на НАТО (DACCC) е завършил прехвърлянето на своя радар за противовъздушна отбрана Lanza LTR-25 (DADR) и спомагателно оборудване от Италия в Румъния в село Католой в югоизточната част на страната.


„Това разполагане трябва да се счита за отбранително и необходимо за по-нататъшно укрепване на отбраната на нашата страна домакин и съюзник Румъния. Мисията демонстрира непрекъснатото развитие и подобряване на отбранителната система на Алианса“, каза командирът на DACCC генерал-майор Дани Траас.

Радарът за ранно откриване Lanza LTR-25 има обсег на откриване на цели 450 км.

Наличието на радара ще повиши информираността на НАТО за ситуацията във въздушното пространство над значителна част от Черно море и Крим: той открива въздушни заплахи, насочени към източните граници на НАТО, като дронове, крилати ракети или самолети. В допълнение, радарът Lanza LTR-25 също е в състояние да открива изстрелвания на балистични ракети.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912