петък, 2 август 2024 г.

САЩ признаха кандидата на опозицията Едмундо Гонзалес за победител на изборите за президент на Венецуела.

САЩ признаха за победител в президентските избори във Венецуела Едмундо Гонзалес опонент на диктатора Мадуро. 


Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен най-малко 12 милиона венецуелци са гласували на изборите, но официалните резултати от преброяването на гласовете все още не е публикувано.

За съжаление обработката на тези гласове и обявяването на резултатите от контролирания от Мадуро Национален избирателен съвет бяха дълбоко погрешни, което доведе до обявени резултати, които не отразяват волята на венецуелския народ.

"Междувременно демократичната опозиция публикува повече от 80 процента от протоколите, получени директно от избирателните секции във Венецуела. Тези отчети показват, че Едмундо Гонзалес Урутия е получил най-много гласове на тези избори с непреодолима разлика. Независими наблюдатели потвърдиха тези факти и този резултат беше подкрепен и от екзитполове в деня на изборите и бързо преброяване. В дните след изборите ние проведохме широки консултации с партньори и съюзници по целия свят и докато страните възприеха различни подходи в отговора си, никоя не стигна до заключението, че Николас Мадуро е получил най-много гласове на тези избори", се казва в съобщението.

"Поздравяваме Едмундо Гонзалес Урутия за успешната му кампания. Сега е моментът венецуелските партии да започнат дискусии за уважителен, мирен преход в съответствие с венецуелското избирателно законодателство и желанията на венецуелския народ. Ние напълно подкрепяме процеса на възстановяване на демократичните норми във Венецуела и сме готови да обмислим начини за неговото укрепване съвместно с нашите международни партньори", завършва държавният секретар на САЩ.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912