петък, 23 август 2024 г.

Руската опозиция от "Свободна Русия" иска да управлява освободената от ВСУ територия в Курска област.

В сряда беше обявено, че 1263 квадратни километра и 93 руски града по границата са под украински контрол. Според командващия украинската армия генерал Александър Сирски неговите войници са се придвижили на 28-35 км навътре в Русия. За две седмици украинската армия превзе територия в Русия с площ почти три пъти по-голяма от например Андора (468 км 2). Какво възнамерява да прави Украйна с окупираната част от Русия? Властите в Киев все още не са дали ясен отговор на този въпрос. Досега в Суджа е създаден военен щаб "за осигуряване на обществения ред и нуждите на местното население".


"Би било много по-рационално да доведем „добрите руснаци“ от Вашингтон, Лондон и Париж на тези територии и да ги оставим да се организират там, да обявят Русия без Путин в Курска област, една различна Русия и да покажат как трябва да изглежда истинската демокрация като. Под наш контрол, разбира се. Освен това добрият приятел на Украйна Илия Пономарьов е готов да се погрижи за това и ние трябва да му помогнем в този труден въпрос, коментира наскоро във фейсбук профила си Владимир Омелан, бивш украински дипломат и министър на инфраструктурата (2016–2019)", пише полският вестник Rzeczpospolita.

От началото на руската офанзива Пономарьов се опитва да убеди Киев да обяви "свободна руска държава" в Курска област. Той беше единственият депутат от руската Дума, който се противопостави на анексирането на Крим през 2014 г., от години живее в Киев и подкрепя Украйна. След инвазията на Русия през 2022 г. той основава Конгреса на народните депутати, който обединява няколко десетки бивши руски парламентаристи и представители на местната власт. Той няколко пъти проведе "конгреси" в Полша и обяви, че работят по план за "сваляне на Путин". Досега те вече са написали собствена конституция и заявяват, че Русия без Путин ще бъде "република", а не федерация. Те също така обявиха, че народите, живеещи в Русия, ще получат възможност да се отделят от Москва, ако проведат референдуми.

"Белите руснаци" искат да управляват в Курска област.

"Досега нашият Конгрес на народните депутати не е официално признат от нито една държава. Ако Украйна ни позволи да реализираме нашите идеи за създаване на държавни органи, ние автоматично ще получим политическа субектност, не само в Русия. Вече никой нямаше да може да ни игнорира, защото бяло-синьо-бялото знаме (използвано от руските опозиционери от 2022 г.) ще се вее върху сградите на държавната администрация в Курска област", казва Илия Пономарев пред "Rzeczpospolita". Преди няколко седмици той спаси живота си по чудо, когато  руски дронове разрушиха къщата му в Киев, където живее със съпругата си и малкото си дете . В момента той е в Съединените щати. Както твърди, той е отишъл във Вашингтон, за да "търси подкрепа и да убеждава американските политици". Той уверява, че членовете на "конвента", който управлява, включват, наред с други: бивши местни политици от района на Курск. 
"Имаме дори местен кандидат за ръководител на Курска област", твърди той.

"Това е политическо решение, а не военно. Отнасяйте се към тази част от Русия само като към разменна монета, която може да бъде разменена по време на бъдещи преговори, наред с други, окупирани части от Запорожка или Херсонска област? Ако това беше така, създаването на алтернативни руски власти там нямаше да има смисъл и можеше да доведе до това, което се случи в Афганистан, където някои афганистанци повярваха, обединиха се и по-късно бяха изоставени. Ние не искаме това, казва руски опозиционер. Има различен сценарий. Ако преговорите с Русия не се състоят скоро, ще трябва да се вземат определени решения. Руската пропаганда ще започне да обвинява Украйна, че е окупирала част от територията. Следователно създаването на руски власти и допускането на руски опозиционери би било най-подходящата стъпка. Но все още няма решение по този въпрос", добавя Пономарев.

Той е убеден, че създаването на свободна руска държава в Курска област би "ускорило падането на путинизма" в Русия.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912